Пословне жене све успешније

Предузетнице чине готово петину укупног броја привредника у Србији. На челним функцијама компанија 17 одсто је жена, рекао министар Динкић. Постају све успешније у секторима информационих и комуникационих технологија и услуга, истиче министарка Матић.

Представници Владе Србије и Делегације Европске уније у Србији нагласили су важност већег учешћа жена у политичком и економском животу Србије.

Пословне жене из Србије успоставиле су мрежу предузетничке сарадње са Удружењем предузетница из Франкфурта, како би се промовисала сарадња наших успешних предузећа којима руководе жене са сличним предузећима у Немачкој и Европској унији.

Планирано је да се следеће године оснује заједнички портал на енглеском језику, а у немачкој верзији тог портала већ је представљено 1.500 фирми.

Отварајући скуп посвећен економској сарадњи предузетница Србије и Немачке, у организацији Удружења пословних жена Србије, министар економије Млађан Динкић рекао је да расте број жена предузетника у Србији и да их је дупло више него прошле године, а скоро четири петине њих су из унутрашњости.

Од шест министарских места, колико Г17 плус има у Влади Србије, три припада женама, док у странци жене заузимају три од пет кључних партијских функција, рекао је Динкић.

Према његовим речима, на челним функцијама компанија у Србији 17 одсто је жена, што укључује и жене које су власнице фирми. Највише жена ради у финансијама, рачуноводству и сектору информационих и комуникационих технологија.

Министарка за телекомуникације и информатичко друштво Јасна Матић истакла је да су жене све успешније у секторима информационих и комуникационих технологија и услуга.

"Жене се ту сналазе нешто боље, услужније су, заинтересованије за клијенте и то се види", рекла је она.

Матићева је оценила да ће успостављање пословне мреже предузетница Србије и Немачке помоћи чланицама Удружења пословних жена Србије да унапредреде свој бизнис.

Шеф Делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер нагласио је да је мање од 20 одсто жена на менаџерским позицијама у Србији, док њих мање од 10 одсто води предузећа.

Пред вама је дуг пут да се то повећа, рекао је Дежер, напомињући да је проценат жена у Влади Србије 18 одсто, а у парламенту 21 одсто. Према његовим речима, Србија није јединствен случај, јер је и у неким земљама чланицама ЕУ слична ситуација.

Дежер је истакао позитиван пример председника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза, јер је у комисији једна трећина жена.

Пројекат Успостављање међународне женске пословне мреже кроз сарадњу удружења предузетница Србије и Немачке подржава Делегација ЕУ у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи