Цена нафте на једномесечном максимуму

Цена од 71 долара за барел нафте највиша је за протеклих месец дана. Поскупљење тог енергента на једномесечном нивоу подстакла наде у глобални привредни опоравак и повећану тражњу.

Сирова нафта је на берзи у Њујорку котирала изнад 71 долар за барел, или највише за минулих месец дана, захваљујући позитивним економским резултатима у Кини и расту вредности акција, што је .

Цена америчке "лаке" нафте је на америчком тржишту порасла за 1,80 долара, на 71,25 долара по барелу, након што је у једном тренутку достигла највиши ниво од 1. јула (71,30 долара за барел).

Истовремено је европска "брент" нафта на Међународној берзи петролеја у Лондону поскупела 1,37 долара, на 73,07 долара по барелу, пренео је Ројтерс.

"Цена нафте се приближава нивоу изнад којег ће даљи раст бити тежак, па је зато потребан наставак раста вредности акција", изјавио је аналитичар консултантске фирме "Петроматрикс", Оливије Жакоб.

Акције на европским берзама, предвођене деоницама банака постигле су нови максимум за 2009. годину.

Цена нафте је тренутно близу рекорда из ове године од 73,38 долара за барел из јуна, а Жакоб и други аналитичари који предвиђају кретања цене нафте на основу ранијих трендова ту виде "отпор" даљем поскупљењу.

"Течно злато" је у петак поскупело чак четири одсто након што су подаци показали да је америчка привреда у другом тромесечју забележила негативан раст од један одсто на годишњем нивоу, мањи него што се очекивало. То је побудило наду да рецесија попушта.

Кинеске залихе сирове нафте, укључујући државне стратешке и комерцијалне резерве, смањење су у јуну за 2,7 одсто у односу на претходни месец, што је први пад у протекла четири месеца.

Аналитичари сматрају да ће поскупљењу те најважније енергетске сировине наредних дана помоћи слабљење долара, који је данас пао на најнижи ниво од почетка године у односу на корпу од шест других јаких валута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи