Руске компаније дугују 400 милијарди

Министар финансија Русије Алексеј Кудрин оценио да је укупна задуженост руских компанија премашила 400 милијарди долара, од чега готово три четвртине чини инострани дуг. Стране банке пре почетка економске кризе нудиле кредите, уверене у раст руске економије и сигурну отплату.

Задуженост руских компанија премашила је 400 милијарди долара, од чега готово три четвртине чини инострани дуг, рекао је руски министар финансија Алексеј Кудрин. 

Напомињући да руске компаније могу да бирају на ком тржишту ће се задуживати, спољном или домаћем, Кудрин је прецизирао да су се оне пре финансијске кризе радије одлучивале на подизање позајмица на страном тржишту, где се води оштра битка за клијенте.

"Стране банке нудиле су кредите, уверене у раст руске економије и сигурну отплату, што је и потврђено чињеницом да руско тержиште сервисира кредите, отплаћује дугове и цивилизовано се односи према својим обавезама", рекао је Кудрин.

Министар је такође истакао да су руске компаније на страном тржишту могле да добијају јефтиније кредите него на домаћем.

Према подацима Централне банке Русије, спољни дуг руских компанија је, 1. јула ове године, износио 294,4 милијарди долара. На крају првог тромесечја био је на нивоу од 274,3 милијарде.

Спољни дуг Русије, који обухвата државна и корпоративна дуговања, је у другом кварталу 2009. године повећан за 24,3 милијарде долара, на 475,1 милијарду.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи