У јулу дефлација 0,2 одсто

Цене у јулу ниже 0,2 одсто. Спољнотрговински дефицит Србије у првој половини ове године 2,6 милијарде евра, што је 36,2 одсто мање него у истом периоду прошле године. Пад индустријске производње 14,1 одсто.

У Србији у јулу је забележена дефлација од 0,2 одсто, објавио је Републички завод за статистику. Како се наводи у саопштењу институције, годишња инфлација у јулу је била 9,5 одсто, а мерено у првих седам месеци 2009. забележена је инфлација од девет процената.

Према подацима Завода за статистику, цене робе у Србији су у јулу биле ниже за 0,7 процената него у јуну, док су цене услуга повећане за 1,3 одсто.

Цене пољопривредних производа у јулу биле су ниже за 16,5 процената, што је последица сезонског снижења цена поврћа, воћа и јаја.

Највише су поскупели индустријско прехрамбени производи - за 0,4 одсто, док су индустријско непрехрамбени производи поскупели за 0,3 одсто.

Цене пића у просеку су повећане за 0,2 одсто, док су цене дувана остале непромењене.

Трошкови живота у Србији у јулу били су за 0,9 одсто нижи него у јуну, раст трошкова живота у првих седам месеци ове године износио је шест одсто, а годишњи раст трошква живота у јулу достигао је осам процента.

Смањен спољнотрговински дефицит Србије

Спољнотрговински дефицит Србије у првој половини ове године износио је 2,6 милијарде евра, што је 36,2 одсто мање него у истом периоду прошле године, саопштио је Републички завод за статистику.

Укупна спољнотрговинска робна размена Србије од јануара до јуна износи 8,2 милијарде евра, што је 27,7 одсто мање него у истом периоду прошле године.

Извоз робе вредео је 2,8 милијарди евра, што је смањење од 23 одсто, док је увоз био 5,4 милијарде евра, што је за 30 одсто мање него у првој половини прошле године.

Покривеност увоза извозом, износи 52,2 одсто и већа је у односу на покривеност у истом периоду претходне године, када је износила 47,4 одсто.

Како је оцењено у саопштењу Завода за статистику, настављене су тенденције пада извоза и увоза с краја протекле године, а главни узрок је светска економска криза која је довела до пада привредне активности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи