Поштовати договор са ММФ-ом

Гувернер НБС Дејан Шошкић оценио да се треба држати договора са ММФ-ом о замрзавању плата и пензија. Главна тема преговора између Србије и Мисије ММФ-а, која је допутовала у Београд, биће закон о фискалној одговорности.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је гостујућу у Дневнику РТС-а да предстојећи преговори, поводом пете ревизије кредитног аранжмана са ММФ-ом, неће бити лаки, али да ће се успешно завршити.

Шошкић је рекао да је ММФ у досадашњим преговорима "испољио прилично висок ниво разумевања и флексибилности за наше аргументе", али да Србија мора бити спремна на то да ће "преговарач овога пута бити тврђи", да неће бити флексибилности из претходних транши преговорања и "на став који неће бити лако релативизовати са наше стране".

Према његовим речима, интерес обе стране је да се овај сет разговора успешно оконча и да Србија мора бити постојана у тврдим обавезама које је преузела у досадашњим преговорима са том међународном финансијском институцијом.

Поводом најаве министра економије Млађана Динкића да ће тражити повећање плата и дати једнократну помоћ пензионерима, Шошкић је нагласио да "у току реализације одговарајућих договора које смо постигли, није добро да шаљемо сигнале да намеравом да од неких наших обавеза одустајемо пре рока".

"У питању је неколико месеци и важно је да испољимо једну врсту кредибилтета према ономе што смо претходно договорили, а у наредном периоду да видимо, надамо се и са новим законом о фискалној одговорности, да укупне јавне расходе коначно ставимо под контролу и да они буду сагласни са бруто домаћим производом", оценио је Шошкић.

Србија мора због ње саме да доведе своје јавне финансије у потпуни баланс у што је могуће већој мери, рекао је Шошкић, истичући да је тај закон у облику нацрта и стећи ће финалну форму после разговора са ММФ-ом.

Шошкић је рекао да је повећање референтне каматне стопе било условљено проценом да ће се у наредном периоду појачати инфлаторна очекивања и јачати инфлаторни притисци и да се користи основни инструмент ради реализације циља - нивоа инфлације за 2010. и 2011. годину.

Депресијација динара у односу на евро

Та одлука је била усмерена на обуздавање претераних инфлаторних очекивања и инфлаторних притисака, додао је Шошкић.

Промена девизног курса може утицати на промену цена, али и током 2006., 2007., и 2008. године, када је расла вредност динара, била је и номинална и реална апресијација динара у односу на евро и није била дефлација, него инфлација.

Последњих месеци забележена је депресијација динара у односу на евро, а истовремено су и опале цене и сада је стопа инфлације ниска, каже Шошкић.

Упитан о проценама да ли ће инфлација на крају трећег тромесечја износити 5,4 одсто, он је одоговорио да је забележени износ инфлације, у складу са очекивањима, да се инфлација креће око циљане и да нема разлога за нестабилност или очекивање да ће динар по питању ценовне стабилности изаћи из унапред дефинисаних коридора.

Најаве у јавности о поскупљењима треба озбиљно третирати, али је од најаве до реалног поскупљења дуг пут и важно је да ли је тржиште спремно да апсорбује те више цене, рекао је Шошкић.

Према његовм речима, такве најаве могу бити врста притиска на носиоце монетарне и фискалне политике и да "не треба сто одсто веровати свим најавама".

На дневном реду закон о фискалној одговорности

Мисија Међународног монетарног фонда допутовала је у Београд, где ће сутра почети припремне разговоре у оквиру пете ревизије стенд-бај аранжмана.

Представници Мисије Фонда требало би да остану у Србији до 31. августа, а предводи је, као и током претходних посета, Алберт Јегер. До краја седмице Мисија би требало би да обави припремне, техничке разговоре, док ће у понедељак 23. августа почети званични разговори.

Како су раније најавили представници Владе Србије и ММФ-а, главна тема разговора требало би да буде доношење закона о фискалној одговорности.

Премијер Мирко Цветковић изјавио је раније да очекује да ће разговори поводом пете ревизије аранжмана бити успешно окончани, као и сви до сада.

Цветковић је истакао да ће кључно питање током разговора бити закон о фискалној одговорности. "Ми смо тај закон припремили и мислим да је у основи прихватљив, а током преговора биће речи његовим о детаљима", рекао је премијер.

"Све остале ствари мислим да ћемо релативно лако проћи, зато што у буџету реализујемо све што је до сада договорено", додао је Цветковић.

Премијер је нагласио да се на основу тренутне ситуације може рећи да ће одмрзавање плата у јавном сектору и пензија у овој години бити тешко оствариво.

Потпредседник Владе Јован Кркобабић изјавио је јуче да је он завршио преговоре са ММФ-ом о висини пензија које се од следеће године морају утврђивати према зарадама у јавном сектору.

"Идуће године ће се пензије усклађивати по истој формули и истом проценету као и зараде у јавном сектору, односно враћамо се на један равноправни систем између пензионера и запослених и тако целу популацију стављамо у равноправан положај", рекао је Кркобабић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи