Србија изложена девизном ризику

Вицегувернер НБС Бојан Марковић оценио да су српска држава, компаније и грађани високо изложени девизном ризику. Динаризација стратешки циљ НБС, рекао Марковић.

Српска држава, компаније и грађани високо су изложени девизном ризику, рекао је вицегувернер Народне банке Србије (НБС) Бојан Марковић.

"То није добро, јер повећава ризике по финансијску стабилност у земљи и за успех пословања", рекао је Марковић у Новом Саду на скупу са представницима привреде и банкарског сектора Војводине, у Филијали НБС у Новом Саду.

Према његовим речима, степен евроизације у Србији изузетно је висок и у просеку износи од 70 до 80 одсто.

Марковић је прецизирао да је више од 70 одсто зајмова предузећа у девизама или са девизном клаузулом, додајући да је 40 одсто депозита српских предузећа у девизама.

Великом девизном ризику у Србији, како је истакао, једино нису изложене пословне банке.

Марковић је навео да је један од стратешких циљева НБС динаризација, пошто ће флуктуација девизног курса у Србији остати у догледно време и кретаће се у оба смера, па је због тога потребно пронаћи начин да се држава одбрани од тог ризика.

Вицегувернер НБС је рекао да постоје три стуба стратегије динаризације, а то су, како је навео, очување макроекономске стабилности, развој тржишта динарских обвезница и развој инструмената заштите од девизног ризика.

Марковић је рекао да у Србији још нема основа по којима би се одредила права цена корпоративних динарских обвезница, али је оценио да ће бржи развој тог тржишта бити алтернативни начин узимања позајмица, мимо банкарског сектора.

"Држава има 90 одсто прихода у динарима, а пре кризе 97,5 одсто државних дугова било је у девизама. Однос се мења, с обзиром да је држава почела да издаје динарске обвезнице и око 15 одсто државног дуга сада је у динарима, што је много боље него пре кризе и чини монетарну политику много ефикаснијом", рекао је Марковић.

Вицегувернер је оценио и да је један од најбољих инструмената заштите од девизног ризика за предузећа, државу и грађане задуживање у динарима.

Марковић је позвао све извознике у Србији да се заштите од девизног ризика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи