Покидан ланац од њиве до трпезе

Проблем несташица млека не може у овом тренутку решити ни ресорно министарство, ни "Имлек", јер је настао приватизацијом домаћег прехрамбеног сектора, оценио директор Института за економику пољопривреде Драго Цвијановић.

Директор Института за економику пољопривреде Драго Цвијановић изјавио је да проблем несташица млека не може у овом тренутку решити ни ресорно министарство, ни "Имлек", јер је настао приватизацијом домаћег прехрамбеног сектора - млекара, кланица, пивара, уљара.

Некадашњи "репроланац", који је постојао од њиве до тржишта, односно трпезе, функционисао је, уважавајући све цене или учешће трошкова у производњи, од примарне до прераде, дораде и паковања, истакао је Цвијановић.

Сада су такви "репроланци" покидани, тако да су односи између примарних произвођача и прехрамбене индустрије на ниском нивоу, рекао је Цвијановић за РТС.

Према његовим речима, примарни произвођачи желе већу цену својих пољопривредних производа, коју би прехрамбена индустрија желела да снизи.

"Непотребна приватизација је створила монопол, поготову код респектабилних произвођача, а са друге стране, остао је велики број малих произвођача који нису успели да изврше диференцијацију, јер произвођач са једном или пет или 10 крава је неинтересантан за "Имлек", али је интересантан за малу млекару", оценио је Цвијановић.

Проблем ће бити мали произвођачи, јер ће се велики снаћи и "Имлек", ипак, "мора да уважи те велике", али мали ће или пропасти или ће морати да се интересно повежу са мањом млекаром или да формирају сами млекару, сматра Цвијановић.

Цвијановић је оценио да су Министарство пољопривреде и министар Саша Драгин "коректно наступили" и да је тржишна област више у надлежности Министарства трговине.

"Министарство трговине би могло да утиче на подстицаје за диференцијацију газдинстава, да ојачају, да буду профитабилна и конкурентна у односу на најаву увоза сировог млека из других земаља", сматра Цвијановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи