Стенд-бај станови

Инвеститори вишеструком продајом истих станова преварили много грађана. Од 2011. судови ће бити умрежени, а купац приликом овере уговора добија обавештење о томе да ли је некретнина више пута продата.

До пре неколико година, грађани који су куповали станове били су сигурни да ће се у њих уселити. То су им гарантовала домаћа грађевинска предузећа.

Међутим, појавом разних грађевинских инвеститора, све је више преварених купаца. РТС је истраживао ко све у држави не поштује закон и појединим инвеститорима, на рачун оштећених грађана, омогућава огромне зараде.

Почетком 2005. године, Слободанка Ђокић добила је наследство и одлучила да сину купи стан у престоници. Није ни сањала да ће следећих пет година тај стан бити ноћна мора за њену породицу.

"Показао ми је грађевинску дозволу града, план пројектног бироа, гаранцију од банке и на крају печат оверен у суду. Шта сам ја још могла да очекујем, и да посумњам у исправност његових радова", каже Слободанка Ђокић.

У међувремену, инвеститор је ухапшен, а случај је на суду.

Нема прецизних података о томе колико је у Србији преварених купаца станова. Инвеститори су такве станове продавали по неколико пута и остваривали огромну добит.

Међутим, и они који су једини купци унапред плаћених станова по тржишној цени, нису дошли до крова над главом јер већина инвеститора не завршава објекте у предвиђеном року.

Иако Закон о планирању и изградњи дозвољава куповину станова у сивој фази, надлежни саветују да то не чините, већ да некретнине купите искључиво од познатих домаћих грађевинских фирми.

Банкарска гаранција као поуздан показатељ

"Када су се раније градили станови свака фирма је морала да положи банкарску гаранцију за добро извршење посла и да обештети купца ако станови не буду изграђени на време. Значи, сваки купац је могао да наплати", каже Горан Родић из Одбора за грађевинарство Привредне коморе Србије.

Србија је, изгледа, једина земља у Европи у којој може да се гради без пара, не поштује рок за завршетак објекта, а да нико за то не одговара. У свету је то, другачије.

"Свака локална власт мора да тражи од инвеститора доказ да има обезбеђен новац да изгради некретнину у року од три године. Тек тада може добити дозволу за градњу", каже Паоло Тоски, економски саветник у Амбасади Италије.

"Ако не заврши објекат у том року одузима му се грађевинска дозвола, остаје без грађевинског земљишта, а купци станова се обештете", наглашава Тоски.

Надлежно министарство урадило је правилник, који дефинише сигурност куповине станова од инвеститора.

"Ми нисмо могли да ставимо одредбу која би дефинисала да инвеститор мора да обезбеди банкарске гаранције да ће објекат заиста успети и да заврши, али ми ћемо дати информацију доступну грађанима када купују стан, поготову у сивој фази, да знају од кога га купују", каже Оливер Дулић, министар за животну средину и просторно планирање.

"Морамо да раздвојимо грађевинске фирме и инвеститоре који су били коректни у досадашњем пословању", наглашава Дулић.

Осим тога, од Нове године сви судови су умрежени, па приликом овере уговора будући купац стана одмах добија и обавештење о томе да ли је некретнина више пута продата.

Ипак, стручњаци сматрају да би Србија требало да препише европска решења. То значи да сви инвеститори треба да имају банкарске гаранције и за градњу објеката користе средства са личног рачуна а не, као код нас, новац грађана.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи