Строжа контрола трошења новца

Гувернер НБС Дејан Шошкић очекује позитиван исход преговора са ММФ-ом. Нови закон о фискалној одговорности превиђа формирање тела чији је циљ да трошење новца стави под строжу контролу, истакао Шошкић. Боље пуњење буџета очекује се у другој половини године, рекао државни секретар Слободан Илић.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић оценио је да предстојећи преговори поводом пете ревизије кредитног аранжмана са Међународним монетарним фондом неће бити лаки, али да ће се успешно завршити.

Влада предузима кораке у добром правцу, пре свега по питању припреме једног квалитетног закона о фискалној одговорности, нагласио је Шошкић у интервјуу Танјугу.

Тај закон који предвиђа и формирање фискалног савета као надзорног тела, према речима гувернера, у великој мери допринеће да се трошење новца у нашој земљи стави под виши ниво контроле како би Србија трошила у оквирима граница бруто домаћег производа.

"Да бисмо поправили кредитни рејтинг земље морамо бити упорни у способности измиривања обавеза према иностранству, у контроли буџетског дефицита, у контроли укупног нивоа јавног дуга и у контролу укупног нивоа дуга приватног сектора", рекао је гувернер Народне банке Србије Дејан Шокић.

Гувернер наглашава да се шаљу јасни сигнали да се у Србији врло озбиљно контролише задуживање и да Србија неће бити земља која у одређеном тренутку може доћи у стање неизмиривања својих обавеза према иностранству.

Државни секретар у Министарству финансија Слободан Илић каже да се у другој половини године очекује боље пуњење буџета.

"Битно је да обавимо озбиљне разговоре по питању доношења Закона о фискалној одговорности. Ако ту будемо направили онај резултат који очекујемо онда ћемо створити добре услове и за ребалланс у 2010. години, а и припрему и планирање и доношење буџета за све наредне године", рекао је државни секретар у Министарству финансија Слободан Илић.

Ребаланс буџета, како је најавио премијер Мирко Цветковић, требало би да се оствари у наредна два месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи