Мера права - дах кратак

После скоро две године, Народна банка Србије први пут купила 10 милиона евра на међубанкарском тржишту. У Народној банци кажу да то није ништа неуобичајено, а економисти сматрају да, макар краткорочно, доприноси стабилности курса и цена.

Народна банка је, од почетка године, продала милијарду и 755 милиона евра, а купила је, прекјуче, 10 милиона, да би спречила превелику дневну осцилацију динара, кажу у тој банци. Раст евра је заустављен, чак је забележен пад од 80 пара, у односу на претходни дан.

"Појавила се већа потражња за евром, пошто је јефтинији да се купи, али тај потез Народне банке у принципу је у оквиру њихових овлашћења да очувају стабилност на тржишту, да спречавају претерани раст, али и пад курса евра", рекао је Милан Тадић из ВИП мењачнице.

Економисти сматрају да од те мере не треба много очекивати, али и да је то добар потез, јер показује да Народна банка и тако покушава да обезбеди стабилност динара и спречи већи раст цена.

"Повремене мере се морају, свакако, предузимати, да би се неке мање осцилације могле сузбити и да би се избегле неке спекулације, али дугорочно посматрано, стабилност динара без јачања извоза, штедње, истинских реформи и смањења опште потрошње је немогућ", рекао је економиста Данило Шуковић.

Циљ гувернера и Владе јесте повећање извоза, јер Србија има велики дефицит у спољнотрговинском билансу, који је, пре две године, износио 8,2 милијарде евра, а прогнозе стручњака су да ће, ове године, износити око пет милијарди.

Мања осцилација курса

Гостујући у Дневнику РТС-а, економиста Мирослав Здравковић рекао је да је дошло до стабилизације динара и да се, у наредном периоду, очекује мања осцилација курса, него у протеклом.

Одговарајући на питање да ли има разлога за подизање референтне каматне стопе, Здравковић је рекао да не треба журити са том мером, јер то може бити шок за преструктурирање привреде.

На констатацију да се најављује нови талас поскупљења, економиста Мирослав Здравковић рекао је да је тај ценовни шок највећи од 2003. године и додао да је то било предвидљиво, с обзиром на то да су, већ у априлу и мају, поплаве уништиле пољопривредне производе.

Осврћући се на спорења о одмрзавању плата и пензија у државном сектору, Здравковић је рекао да повећања неће бити до краја године, али да се оно може очекивати почетком следеће.

Динар ће и данас, шести дан заредом, наставити да јача према евру и то за 11 пара или 0,11 одсто, тако да ће званични средњи курс износити 105,0002 динара за један евро.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи