Пољској евро све даљи

Улазак Пољске у "зону евра" додатно је успорен ефектима светске економске кризе. Уместо 2012, реалан рок 2014. или 2015. година, тврде стручњаци.

Глобална криза удаљава перспективу уласка Пољске у "зону евра", Влада престаје да помиње 2012. годину као рок за то, а аналитичари банке Џеј Пи Морган (J.P Morgan) упозорили су да је реалан рок тек 2014. или 2015. година.

Пре 2011. године дефицит државног буџета Пољске неће бити мањи од три одсто што је услов за улазак у систем курсева ЕРМ 2, такозвану "чекаоницу" за евро у којој се проводе најмање две године.

Пре ширења кризе Влада Пољске планирала је да затражи улазак у ЕРМ 2 до средине ове године, јер је у повезивању домаће валуте за евро видела пут да безболније преброди кризу.

Међутим, примери Словачке и Словеније показали су да евро у новим чланицама ЕУ у време кризе није најбоље решење. 

Пад вредности пољског злота и чешке круне донео је привредама и извозницима тих земаља незанемарљиву предност у односу на словеначку и словачку привреду које обрачунавају, плаћају и продају у еврима.

У Словачкој је, показало се, уз то и одређен нереално висок курс словачка круне, када је земља прелазила на евро почетком године и словачка роба је по трошковима и ценама сада неконкурентна у односу на чешку или пољску.

"Не очекујемо да ће Влада Пољске чекати да буџетски дефицит буде испод три одсто да уведе злот у ЕРМ2 систем. Најважнији фактор који ће одлучивати о датуму преласка на евро биће темпо глобалног привредног оживљавања", проценили су аналитичари у новом извештају, а јављају пољски електронски медији.

Сами обични Пољаци откако је почела криза, нису више нестрпљиви да се опросте од свог злота.

Према најновијој анкети агенције ТНС ОБОП, више је присталица каснијег уласка у еврозону.

Чак 33 одсто анкетираних сматра да је бољи каснији улазак, него прелазак на евро пре 2012. године, што поздравља 28 одсто Пољака.

Око 20 одсто испитаних не жели уопште да користи евро, већ тражи да се задржи злот.

Више од 53 одсто анкетираних сматра да ће увођење заједничке европске валуте смањити њихове кућне буџете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи