Лоша приватизација узрок радничких протеста

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић тврди да су основи свих радничких протеста лоша приватизација и однос нових власника према радницима. У СССС истичу да је недопустиво да власници фабрика не измирују своје обавезе а да цех "пада на раднике"

Од почетка године у Србији покренут 71 штрајк у коме је учествовало око 20.000 радника. Тренутно је у штрајку 21 предузеће, саопштено је на конференцији за новинаре Савеза самосталних синдиката Србије (СССС).

Председник синдиката Љубисав Орбовић каже да је у основи свих радничких протеста је лоша приватизација и однос нових власника према радницима и држави и најављује наставак штрајкова због лошег стања српске привреде.

Орбовић истиче да власници не плаћају порезе и доприносе, ни личне дохотке, па ће ускоро око 80.000 радника изгубити и право на здравствену заштиту.

Самостални синдикат ће, како је рекао, подржати све који ступе у штрајк, јер је јасно да Влада Србије и Министарство економије и регионалног развоја нису урадили ништа како би стали на пут самовољи нових власника.

Влада треба да раскине купопродајне уговоре и да активира све механизме контроле, истиче Орбовић, јер је недопустиво да власници приватизованих фабрика не измирују своје обавезе а да цех "пада на раднике".

Синдикати позивају Владу Србије и Министарство економије да разговара са радницима и представницима послодаваца како би се пронашло решење и ублажиле последице лоше приватизације.

Потпредседник СССС Душко Вуковић тврди да пореска управа допушта да приватници и по неколико месеци не испуњавају своје обавезе, а држава за то време само констатује "рупу у буџету".

У Србији тренутно штрајкују радници "Нитекса" из Ниша, "Замбера" из Врања, "Клуз-Козаре" из Београда, "7. јули" из Куршумлије, "Топола ливарне" из Тополе. Радници суботичке фабрике вагона "Братство" јуче су ступили у штајк глађу после неколико месеци обуставе рада.

Представници синдиката истичу да је приватизација у нашој земљи рађена у складу са интресима малог броја људи, а да њене последице осећа велика већина радника која је доведена на ивицу глади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи