Једна понуда за Београдски сајам

За куповину 70 одсто Београдског сајма пријавио се један купац - конзорцијум италијанског сајма "Римини" и београдског "Верано моторса". Пристигла понуда биће отворена у петак. Тендером није наведена почетна цена, а незванично се помиње 20 милиона евра.

Конзорцијум италијанске компаније Сајам "Римини" и београдског "Верано моторса" једини је доставио понуду на тендер за Београдски сајам, саопштила је Агенција за приватизацију.

Да ли испуњавају критеријуме за куповину 70 одсто Београдског сајма, Агенција за приватизацију објавиће у петак, после отварања понуде.

Београдски сајам сарађује са "Риминијем" две године. Уколико буде продат, биће то прво предузеће у Србији од чије приватизације градски буџет добија половину новца.

Нико из Министарства економије, Агенције за приватизацију и градске Владе није био вољан да за РТС говори о разлозима приватизације Београдског сајма и одговора на критике изнете у јавности.

Нови власник Сајма може да буде компанија која је у последње три године организовала најмање 25 сајмова годишње и у 2007. имала приход од најмање 50 милиона евра.

Тендером није наведена почетна цена, а незванично се помиње 20 милиона евра, на колико је процењен капитал Сајма.

Будући купац у наредних десет година мора да организује сајамске манифестације.

Док поједини економисти сматрају да је приватизација добро решење, други кажу да је време за продају лоше и да је непотребно продавати природни монопол који ствара профит. Прошле године, Сајам је зарадио готово два милиона евра.

Бивши директор Агенције за приватизацију Бранко Павловић сматра да не треба приватизовати Сајам, нити било које друго предузеће, које је природни монополиста.

"Нема разлога да ће у приватној својини то да функционише боље него у државној, само због својинског облика", каже Павловић.

Будући купац неће смети да руши Халу 1, која је заштићени споменик културе, док ће после деценије моћи да руши преосталих 13 хала и гради хотеле, тржне центре, али не и станове.

Проблем евентуалне пренамене земљишта  

Због тога што не постоји план детаљне регулације, стручњаци указују на проблеме евентуалне пренамене земљишта како због изградње комерцијланог простора, тако и због коришћења 11 хектара који су сада јавни парк.

Председник Инжењерске коморе Драгослав Шумарац каже да не треба да се деси да власник сада плати само зграде, а онда изврши пренамену земљишта и на тај начин стекне вишеструку корист.

"Ако се буде тако нешто радило, мора да се плати надокнада за уређење осталог земљишта, што значи тржишну вредност", рекао је Шумарац.

Први пут од када је почела продаја предузећа, уместо досадашњих пет процената, у буџет града иде половина новца од продаје.

За разлику од Београдског, на предлог војвођанске власти одустало се од продаје Новосадског сајма, уз образложење да је реч о установи са дугом традицијом која је и регионални бренд, али и рачуници да на један динар сајамског трошка граду Новом Саду остаје 17 динара.

Стручњаци подсећају на лош пример приватизације сајма у Будимпешти, где се доласком приватног власника смањио интерес јавних институција за организовање сајмова. У Немачкој, власници сајмова су градови, регион и регионална привредна комора.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи