Општине до сопствених инвестиција

Национална алијанса за Локални економски развој подстакла је разматрање издавања и општинских обвезница, којих код нас одавно нема. Познаваоци финансијског тржишта процењују да би у подухват таквог прикупљања новца за сопствене инвестиције, могле да крену веће општине.

Судећи по расту берзанских индекса и великом интересовању за државне записе, финансијско тржиште у Србији се опоравља. Обим емисије државних записа са доспећем на три месеца, већ други пут је повећан, и достиже 7,5 милијарди динара.

До краја месеца, Државни трезор емитоваће и нову серију записа са дужим, шестомесечним роком доспећа. Национална алијанса за Локални економски развој подстакла је разматрање издавања и општинских обвезница, којих код нас одавно нема.

Београд је пре три деценије, последњи пут емитовао своје обвезнице, са седмогодишњим роком доспећа. На тај начин прикупљен је новац за завршетак "Центра Сава".

За нову серију обвезница потребно је уредити правни оквир, неки од закона су већ у процедури. Познаваоци финансијског тржишта процењују да би у подухват таквог прикупљања новца за сопствене инвестиције, могле да крену веће општине.

"Општине изнад 50.000 становника имају капацитет и по приходима и по имовини, коју ће добити по Закону о јавној својини, да иду у емисију муниципалних обвезница", каже државни секретар у Министарству финансија Слободан Илић.

За сигурност тих дугорочних хартија, важно је да општински буџет има континуиране приходе. Примера ради, приход од продаје грађевинског земљишта није добро покриће за обвезнице, али порез на некретнине, јесте.

Гувернер НБС Радован Јелашић каже да тражња постоји, наводећи добровољне пензијске фондове, осигуравајућа друштва, као и банке које су заинтересоване да своје динаре улажу у хартије од вредности. Поред тога што купују хартије трезора купили би и хартије локалне самоуправе.

Искуство и предности издавања обвезница 

У Хрватској је издавање општинских обвезница почело пре три године. Рекордну емисију, вредну 24 милиона евра пласирао је град Ријека.

Захваљујући томе, изградили су пет базена и били домаћин најпрестижнијих међународних такмичења.

Нада Гуњача из Уреда за финансије Ријеке објашњава да су највећи износ обвезница, око 49 одсто, купиле банке, око 28 одсто су узели пензијски фондови, а било је и страних улагача.

Општинске обвезнице куповали су и грађани, што је потврда да су сагласни да општина новац уложи баш у те пројекте.

У овом тренутку, локалне власти у Србији углавном мало знају о предностима издавања обвезница.

"Ослушкиваћемо време, уколико се појаве неки пројекти које бисмо могли тако да реализујемо, кренули би у тај подухват", рекао је градоначелник Краљева Љубиша Симовић.

"Што се тиче обвезница, овај град никада неће тражити од својих грађана да дају неке паре које ће лећи на рачун скупштине или од неких заинтересованих инвеститора", категоричан је градоначелник Јагодине Драган Марковић.

Поред општинског буџета, гаранцију за обвезнице могу преузети и осигуравајуће куће. Уз добит која је већа од банкарске, за онога ко купује обвезнице, важно је и то што се та добит не опорезује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи