Мањи род и откупна цена хлебног жита

У Удружењу жита Србије тврде да ће пшенице бити довољно за домаће потребе, а да ће 400 хиљада тона моћи да се прода иностраним купцима. РТС сазнаје да ће се пшеница у жетви највероватније откупљивати по цени нижој него прошле године, 10 до 11,5 динара за килограм.

Ове године пшенице ће бити мање него лане. Неповољне временске прилике умањиле су род. Прошлогодишњи род пшенице тежио је два милиона и 100 хиљада тона. Овогодишњи, највероватније, неће прећи два милиона тона.

У Удружењу жита Србије тврде да ће хлебног зрна бити довољно за домаће потребе, а да ће 400 хиљада тона моћи да се прода иностраним купцима. Цена пшенице у жетви највероватније ће бити мања него прошле године, 10 до 11,5 динара за килограм, сазнаје РТС.

"Ове године очекује се нижи принос од просечног. Главни разлог је дуготрајна суша и изостанак основног ђубрења током претходне јесени", рекао је др Мирослав Малешевић са Института за ратарство у Новом Саду.

Ратари који су применили одговарајућу агротехнику у производњи пшенице уложили су око 50 хиљада динара по хектару.

"У односу на новац који је уложен у производњу једног хектара, свака цена испод 14 динара по килограму била би чист губитак", сматра Слободан Новковић, БД "Агро Добановци".

Земљорадници никако да забораве уредбу о забрани извоза пшенице у августу претпрошле године.

"Код нас нема везе цена и род. Упропастила нас је забрана извоза пшенице и кукуруза, изгубили смо и ми и држава", рекао је Југослав Николић из Зрењанина.

Цену пшенице и код нас диктира светско тржиште. Овогодишњи род у свету је за 30-так милиона тона мањи од прошлогодишњег рекордног рода, када је у силосе смештено 688 милиона тона.

"Један овако добар род гарантује једно мирно тржиште током ове године, али треба нагласити да се очекује благ раст цене пшенице", каже Вукосав Саковић из "Жита Србије" Београд.

За десетак дана се очекује почетак жетве. Највероватније ће комбајни прво ући у њиве на северу Војводине.

Према подацима Новосадске берзе, ратари којима се журило, јер им је новац био неопходан, продали су пшеницу на зелено девет динара за килограм. Иначе, прогноза је да ће у жетви, хлебно зрно бити скупље динар, динар и по по килограму.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи