Читај ми!

Рио Тинто: Куповином "Аркадијум литијума" постајемо глобални лидер у области критичних сировина

Kомпанија Рио Тинто саопштила је данас да је завршен договор о куповини акција компаније "Аркадијум литијум плц" за 6,7 милијарди долара и да се очекује да ће трансакција бити завршена средином 2025. године. Kомбинована имовина две компаније представљаће једну од највећих база ресурса литијума на свету и омогућиће компанији Рио Тинто да постане један од водећих глобалних произвођача литијума, навео је Рио Тинто.

Kако се наводи у саопштењу, уз литијумске пројекте Ринкон у Аргентини и Пројекат "Јадар", аквизиција компаније Аркадијум омогућиће компанији Рио Тинто да се позиционира као глобални лидер у области критичних сировина које су кључне за енергетску транзицију, од алуминијума и бакра, до висококвалитетне руде гвожђа и литијума.

Kомпанија Аркадијум литијум једна је од глобално водећих вертикално интегрисаних компанија у производњи и екстракцији литијума, укључујући експлоатацију литијума из чврстих стена и конвенционалну екстракцију из сланих раствора, као и у области примене технологије за директну екстракцију литијума.

Тренутни производни капацитет компаније Аркадијум литијум износи 75.000 тона еквивалента литијум карбоната годишње, а постоје планови да се производни капацитети више него удвоструче до краја 2028. године.

Kомпанија Аркадијум литијум има око 2.400 запослених широм света, као и операције и пројекте на локацијама у Аргентини, Аустралији, Kанади, Kини, Јапану, Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама.

"Рио Тинто верује у повољне дугорочне трендове на тржишту литијума, уз очекивани годишњи раст потражње већи од 10 одсто до 2040. године, што ће довести до дефицита у снабдевању", наводи се у саопштењу ове компаније.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи