Читај ми!

Струја из обновљивих извора – како до што више "зелених" мегават сати

За две године, Србија је удео обновљиве енергије повећала више од два и по пута. За сада, предњачи производња из енергије ветра. Ресорна министарка најављује: до краја деценије сваки други мегават-сат биће зелени.

У Србији већ има 390 великих електрана обновљивих извора енергије, односно више од 750 мегавата, а у изградњи су капацитети који ће ту снагу дуплирати.

Већ је и 3.600 домаћинстава, предузећа и установа који из соларних панела сами производе струју. А нови Закон о енергетици уводи значајне новине који ће олакшати зелене инвестиције.

"Уводимо могућност да снабдевање електричном енергијом крајњих купаца обавља и произвођач, на основу уговора о откупу електричне енергије са физичком испоруком. Уводи се и институт активног купца што омогућава привреди да се брже декарбонизује, што ће ићи у прилог свима нама, не само због чистије животне средине већ из због мањих такса", наводи Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике.

Милош Чолић из Удружења "Обновљиви извори енергије Србије" указује да у појединим градовим Србије не постоји ниједан купац-произвођач.

"Морамо да одговоримо и на питање како да наш глас допре, али и да се разуме у општинама попут Сурдулице, Прешева, Трговишта, на пример. У њима не постоји ниједан регистровани купац-произвођач", каже Чолић.

Костолац следеће године добија први ЕПС-ов ветропарк 

До сада је било највише улагања у ветропаркове, а следеће године и ЕПС ће отворити први ветропарк у Костолцу. На конференцији "Обновљиви извори енергије Србије" у Врднику најављене су и нове инвестиције које ће поспешити и искоришћење енергије сунца и воде.

"Годину 2030. заиста видимо као компанија која ће се у доброј мери декарбонизовати и значајно повећати удео обновљивих извора. Односно достићи циљ који је пред нама до 2030. године, неких 45 процената", наводи Душан Живковић, генерални директор ЕПС-а.

Мухамед Џамала ел Рамахија из компаније "Масдар" указује да ће Србија имати једну од кључних улога када се говори о зеленој енергији.

"Обновљиви пројекти развијају се на Западном Балкану, а наша компанија остаје посвећена Србији", додаје Ел Рамахија.

Улагања у зелену енергију су и окосница споразума који је прошле седмице потписан са Сједињеним Америчким Државама. А ускоро ће такав бити потписан и са Азербејџаном.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи