Читај ми!

Шта предвиђају измене Закона о енергетици - више чисте енергије и укидање мораторијума на нуклеарке

Јавна расправа о изменама и допунама Закона о енергетици траје до 10. септембра. Ресорно министарство наводи да је циљ измене прописа да се осигура снабдевање електричном енергијом из чистих извора, а једна од кључних новина је увођење нуклеарне енергије.

Србија има мораторијум на градњу нуклеарки, који би после 35 година могао да буде суспендован новим Законом о енергетици.

Тиме би се отворила врата развоју нуклерне енергије, технологија и науке према смерницама Међународне агенције за атомску енергију, чији је члан. 

"Ако буде усвојен, предстаће да важи Закон о забрани изградње нуклерних електрана и утврђују се кораци у потенцијалној мирнодопској примени нуклерне енергије у Србији", каже министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандовић.

Акценат на чистој енергији

Министарка подсећа да је од доношења првих информисаних одлука до пуштања у рад, потребно најмање 10 година.

"Наш задатак је да планирамо одговорно и да се припремамо како би били енергетски безбедни", истиче Ђедовић Хандовићева.

У новом Закону, акценат је на чистој енергији. Уводи се и постројење за водоник, затим унапређење преносне и дистрибутивне електро-мреже уз већу заштиту потрошача и више гаранција произвођачима струје.

"Изменама и допунама Закона, отвара се и нови циклус инвестирања у енергетске делатности. То постаје веома важно ако се зна да Србија и друге балканске земље између четвртине и трећине потребних енергената увозе, где је нашим неефикасним компанијама потребно 50 одсто више енергије него компанијама у ЕУ", наводи председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Кризни случајеви

Закон тражи и боља решења за управљање ризицима у снабдевању и реаговању у случају енергетских криза.

"Нуклеарна енергија је само једна од битних ставки. Мени је важније како се електроенергетски систем понаша у кризним ситуацијама. Мора се наћи интеграције обновљивих извора енергије, а то је питање мрежа, и поставити на једну озбиљну регулаторну раван. Закон то покушава да уради. Кроз јавну расправу покушаћемо да то унапредимо", указује професор на Електротехничком факутету Никола Рајковић.

Нови закон о енергетици обухватиће пакет од девет прописа ЕУ о тржишту електричне енергије, који осигурава зелену транзицију и енергетско повезивање.

уторак, 03. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару