Читај ми!

Јуче оборен рекорд у дневној потрошњи струје – из ЕМС-а тврде да су спремни за ванредне ситуације

Јулски тропски талас погурао је и потрошњу и цене електричне енергије. На српској берзи струје "Сепекс" цена мегават-сата јуче је премашила 200 евра. Током јучерашњег дана је оборена рекордна потрошња на нивоу дана, каже главни диспечер из националног диспечерског центра "Електромреже Србије" Драган Ракић.

Берзанска цена струје показује да је и потрошња и потражња велика. Мегават-сат јуче за данас се продаво за 206 евра што је дупло скупље него у јуну, а чак три пута скупље него у априлу.

Без клима уређаја не можемо, а већина се расхлађује и током ноћи, па тако потрошња струје из дана у дан расте како се продужава врели талас.

"Јуче је остварена рекордна потрошња на нивоу дана у односу на претходне сезоне", каже главни диспечер Националног диспечерског центра ЕМС-а Драган Ракић.

Потрошња већа за 10 процената од прошлогодишње

Потрошња на дневном нивоу била је 103 гигават часа потрошње на дневном нивоу. У односу на претходну годину имали смо потрошњу већу за 10 процената, објашњава Ракић.

Главни диспечер у Националном диспечерском центру наводи да разлика између летње и зимске потрошње у периодима најхладнијих дана је нешто мања од 20 процената – "значајно је смањена разлика у потрошњи током зиме и лета"

У Хрватској је 12. јула забележен историјски рекорд у потрошњи струје. Пре месец дана се распао електро енергетски систем у читавом региону.

"Тренд је сличан у свим земљама у окружењу у односу на период пре тропских врућина", каже саговорник РТС-а.

Потрошња је свуда повишена за 10 до 12 процената и сви редовно прате ситуацију, објашњава Ракић.

Пожар у Северној Македонији, када је искључено неколико далековода, није утицао значајно на сигурност рада преносне мреже.

Спремни за ванредне ситуације

Све јединице у ЕМС-у редовно током године одржавају и брину о раду система, каже Ракић.

"Спремни смо за све ванредне ситуације. У оваквим режимима рада се преузимају додатне мере", објашњава главни диспечер из националног диспечерског центра "Електромреже Србије". 

У сарадњи са РХМЗ-ом се припремају за временске прилике и преузимају додатне кораке као што су појачана дежурства током 24 часа.

"Померања искључења у мрежи како бисмо били што спремнији за рад и мрежа била што сигурнија. Спремни смо да реагујемо и потнецијалне проблеме решимо у што краћем периоду",тврди Ракић. 

Што се тиче ситуације у региону и потражње каже да у последњих 15 дана није било значајних захтева за струјом, што указује да није било већих проблема.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару