Читај ми!

Рефлектори на Србији зa Експo 2027 – шанса за представљање региона у атрактивном и модерном светлу

Пре тачно годину дана, 21. јуна, Србија је након напорних и вишегодишњих припрема, већином гласова добила организацију специјализоване изложбе "Експо 2027". Душан Боровчанин, директор предузећа "Експо 2027" изјавио је да је то шанса да се промени слика о Београду, Србији и региону. То је развојна шанса за сваког појединца у атрактивном и модерном региону, истиче Боровчанин.  

Душан Боровчанин рекао је за РТС да им је била изузетна част и привилегија да присуствују у Паризу пре годину дана, када је Србија изабрана за домаћина Експа 2027, као и да су трема, узбуђење и ишчекивање трајали током читавог процеса кандидовања. 

"Велики тим људи је радио на том послу – од организације истражне мисије, рађења лабората, презентација у Паризу и догађаја које смо организовали. Не можете бити сигурни до самог краја да ћете добити прилику да будете домаћин великог догађаја. Чути те вести, треба да служи на понос сваком грађанину наше земље", каже Боровчанин.

Колико је дуго трајала припрема и колико је труда и времено уложено у презентацију да би се добила организација?

Јако много труда и велики број појединаца, институција и организација које су дали подршку.

Подсетићу да су наши противкандидати били, на пример Шпанија и САД, иза чијих кандидатура су стали Краљ Фелипе VI, премијер Шпаније и председник Џозеф Бајден.

Њихове кандидатуре су подржале бројне познате личности, као што је Рафаел Надал, Пол Гасол, Серхио Рамос и Луз Касал.

Са друге стране, имали смо своје адуте – наши бројни појединци подржали су кандидатуре, али и читав тим људи који је радио.

И на овом послу, као што сте рекли, организација, догађаји и презентације у Паризу, као и разговори са земљама објашњавању због чега сматрамо да Србија заслужује прилику да после 140 година дуге историје учешћа на изложбама, по први пут у историји домаћин.

Ово је и једина специјализована изложба у овој деценији, с обзиром на то да се одржава 2027. године у Србији и Београду. Колико ће "Експо" променити имиџе Срби и предрасуде о нама као народу?

То је прилика коју смо само могли да тражимо. Имамо шансу да читавом свету, у концентрисаном временском периоду, представимо земљу и регион као један атрактиван и модеран, регион будућности и са аспекта међународног пословања и наше међународне политичке позиције.

То је прилика и за сваког грађана Србије и наше фирме да се у свом граду и земљи представе на најбољи начин читавом свету.

Пратимо изградњу "Експа" у Сурчину, али тај инфраструктурни део није само то. "Експо" је много више.

Развија се практично читав нови део града и урбана зона. Са моје тачке гледишта, на један осмишљени и исправан начина се прво развија путна саобраћајна комунална инфраструктура, а након тога се граде садржаји.

Садржаји који се граде биће у функцији специјализоване изложбе, али остаји грађанима Београда и читавој нашој земљи на коришћење.

Када кажем садржаји, мислим на национални стадион, нови Сајам, део који ће бити за "Експо" грађана – то је музејски дистрикт где ће бити национални тематски павиљони, 1.500 резиденцијалних и смештених јединица које ће служити за смештај и делегација.

То су садржаји који захтевају високу концентрацију људи и стратешки су добро позиционирани на раскрсници међународних саобраћајница у близини београдског аеродрома и са саобраћајном и железничком линијом.

Очекује се 4,5 милиона посета и око три милиона посетилаца. Биће, између осталог, 40.000 људи који ће доћи да раде много пре самог одржавања "Експа 2027".

Очекујемо да угостимо преко 100 земаља. Наша процена ће то бити око 120. Учинићемо све да то буде и више од тога.

Само земље учеснице ће доћи неколико месеци раније. Потребна је изградња њихових павиљона, поставка, њихове изложбе, морају да оснују своја правна лица и треба да добију своје радне визе.

Ко финансира  павиљоне и раднике који ће, верујем, бити ангажовани?

Земље учеснице финансирају свој наступ на изложбама. За земље које су у развоју, то покрива земља домаћин и то је тако увек било на светским изложбама, из постог разлога да свет, ако се окупља на једном месту, не буде скуп једино економски развијених и моћних земаља.

Земље учеснице издвајају кроз свој буџет, између неколико милиона и неколико десетина милиона евра, за учешће на овакој изложби.

Рекли смо да је ово прва специјализована изложба у овој деценији, али већ следеће године у Јапану и Осаку биће одржан "Експо". Помињу административни и финансијски проблеми. Може да дође и до померања до 2026 године. Да ли то значи да ће и наш бити померен?

Очекујем да ће се "Eкспо" у Јапану одржати у време за када је заказано. Ићи ћемо на састанак међународних учесника као посматрачи, односно наредна земља домаћин.

Сигуран сам да је Јапан као земља која има традицију, већ су били домаћини пре 50 година у Осаки, у којој ће се десити "Експо", бити домаћин.

Убеђен сам да ће Јапанци као изузетни домаћини испоштовати све рокове. Морамо да разумемо да је то један јако комплексан догађај, који захтева координацију преко 100 земаља.

Управо зато што је комплексан догађај, дошло је до одређених проблема и у изградњи. Помиње се зато тај проблем, али и Јапанци се надају да ће бити одржан.

Сви се надамо и хајде да им пружимо подршку. Није им лако и једноставно.Читав свет ће се организовати када је у питању изградња павиљона и програмски садржај и њихов боравак.

Рекли сте да очекујете око 120 земаља учесница. Да ли је нека од њих потврдила или су само исказали интересовање.

Очекујемо у новембру Генералну скупштину међународног бироа, када ћемо донети заставу међународног бироа у Србију.

То је међународна организација, под чијим се окриљем "Експо" одржава, али смо земља домаћин. Након тога, уследиће званични позиви који се шаљу на нивоу између шефова држава.

Немамо још увек званичне потврде у смислу формалног писма, али смо већ кроз званичне билатералне сусрете и дипломатске канале добили потврде и велико интересовање земаља учесника.

То је потврдио и генерални секретар, када је боравио овде пре неких месец дана.

И они добијају велики број захтева и информација о Београду, јер је за велики део света ово један нови регион.

Ма колико знали о нама нашој земљи и региону, за један велики део света је ово још увек неистражени регион, не знају довољно о нашој економији, људима, а виде да је реч о региону који се развија због чега је велико интересовање.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару