Боровчанин за РТС: На Експу ћемо три месеца имати свет у малом

Желимо да свет дође на једно место, да играмо за човечанство које је пред вликим изазовима, рекао је за РТС директор предузећа "Експо 2027" Душан Боровчанин. Радови морају бити завршени до краја 2026. године, када земље почињу да опремају павиљоне. Атомијум у Бриселу и Ајфелов торањ у Паризу заоставштине су Светске изложбе, Експо, која се одржава већ више од 150 година у светским градовима, а Боровчанин за РТС говори о адутима које имају Београд и Србија.

ОД 15. маја до 15. августа 2027. године Србија ће бити центар света. Представници више од 120 земаља биће гости наше престонице.

Специјализована Експо изложба за коју одавно теку припреме представиће нас свету под слоганом "Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све“.

Директор предузећа "Експо 2027" Душан Боровчанин рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да je тај пројекат велики изазов а радити на њему је велика привилегија.

"Мислим да смо много урадили последњих годину дана. Ево, сада ће непуних годину дана од како смо изабрани за земљу домаћина. Пре три недеље био је овде први човека Међународног бироа за изложбе. То је међувладина организација у оквиру која се одржава ова идеја“, напомиње Боровчанин.

Велико интересовање за Београд

Подсећа да ће се Олимпијске игре одржати у Паризу, под окриљем Међународног олимпијског комитета. "Исто је у нашем случају када су светске изложбе у питању. Оне се одржавају под окриљем Међународног бироа. Дакле, пре три недеље смо имали посету првог човека. Он је импресиониран оним што је видео овде и потврдио оно што смо и ми донекле знали, а то је да влада заиста велико интересовање за Београд, који је град домаћин 2027. године“, подвукао је Боровчанин.

Према његовим речима, оно што је веома важно за овај пројекат, то је да смо се по први пут одважили да се кандидујемо, и победили у једном од најкомпетитивнијих такмичења када су у питању специјализоване изложбе, а онда сами себи поставили тако високе циљеве са правом да ову шансу искористимо на прави начин.

Како ће изгледати павиљони

Боровчанин каже да су павиљони на Експу као привремене зграде, то су објекти у којима се земље представљају.

"Један павиљон је од хиљаду квадрата у основи, то је као неких пет, шест, десет великих станова и девет метара у висину, као отприлике три спрата, неке уобичајене висине. Земље се труде да се на што бољи начин представе на изложбама. И оно што је за наше људе важно је да имате цео свет под ногама“, упоредио је Боровчанин.

Свако од нас, нажалост, неће имати прилику да обиђе сваку земљу света. "Овде ћемо за три месеца имати прилику да се упознамо са оним што је најважније и што представља и културу, и традицију, и историју тих земаља. Али не само то, него да можда чујемо и неко предавање", додаје директор "Експа".

Такође да се можда упознамо са неким културним групама, плесним тачкама из тих земаља. То је оно по чему је Експо познат, не поп култура, него баш та разноликост читавог света на једном месту, додао је Боровчанин.

"Играј за човечанство"

Сваки Експо има задату тему на коју свака земља чланица, односно учесница, треба да одговори.

Боровчанин напомиње да не знамо како ће 2027. године свет изгледати. Биле су кризе и деценијама иза нас и постоје примери изложби када се свет скупио на једном месту и када су кроз разговоре, кроз заједничку комуникацију налазили начине како да наставе даље, подсећа он.

Директор предузећа "Експо" каже да је позив на акцију формулисан кроз слоган "Играј или игра за човечанство“. Игра је, како каже, нешто што спаја, што нас уједињује.

Моћ игре

"Када смо мали не морамо ни да говоримо истим језиком. Не треба нико ни да нас учи. Ми смо довољно способни да се играмо, да комуницирамо. Игра као саставни елемент и спорта и музике има моћ да уједини, чак и да лечи. Али оно што се рецимо често заборавља то је да је она саставни део једног креативног начина размишљања. Игра је врло често у основи и научних иновација. И у том смислу наша тема је подељена, ми смо то назвали Моћ игре", истиче Боровчанин.

Према његовим речима, тема Експа је подељена на три стуба, један је моћ игре - остављен је земљама које су технолошки и научни веома напредне и могу да представе своје иновације на Експу.

С друге стране, игра као саставни део спорта и музике - служи да земље представе идентитет, традицију и културу.

Адути Србије

Атомијум у Бриселу, Ајфелов торањ у Паризу заоставштине су Светске изложбе, Експо, која се одржава већ више од 150 година у светским градовима.

Одговарајући на питање да ли ће Србија имати нешто тако специфично, Боровчанин каже да ћемо имати један нови део града који се развија.

"Мислим да је у том контексту можда Лисабон 1998. најприближнији Експоу у Београду, али ја сам сигуран да ћемо ми далеко превазићи Лисабон из 1998. Дакле, то је читав један нови део града који се развија. Наравно, ту ће бити и нови Београдски сајам, једна музејска четврт, поред тога и национални стадион, резиденцијални комплекс, односно национални павиљон Србије", закључио је Боровчанин.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару