Читај ми!

Брнабић: Србија одржала раст упркос кризама и тешким околностима у свету

Премијерка Ана Брнабић изјавила је на Копаоник бизнис форуму да је Србија успела да одржи раст упркос вишеструким кризама и изузетно тешким околностима у свету. Навела је да је Србија постала земља која је успела да трансформише своју економију од радно интензивне до економије која је заснована на иновацијама и напредној технологији.

Председница Владе Ана Брнабић је истакла да постоји константан привредни раст наше земље од 2019. године године, осим 2020. због пандемије када је пад био минималан од 0,9 одсто, па све до сада.

"Мислим да смо урадили добар посао. Жао ми је што су све ове кризе ишле годину за годину. Србија је могла још много брже, али какве су биле околности добро гуарамо напред. Оптимиста сам за будућност. Нема паузе у раду и већ смо представили нови план до 2027. године - Скок у будућност, који предвиђа амбициозне планове", навела је премијерка на Копаоник бизнис форуму.

Сигурна сам да ћемо их и испунити, додала је Брнабићева.

Каже да је све то постигнуто захваљујући заједничком раду председника Републике, њеног кабинета и целе владе. Она је рекла да је држава добро одговорила на кризе, пандемију, рат на истоку Европе и нови рат на Блиском истоку.

"Усложњавала се ситуација у свету у изузетно тешким околностима смо на најбољи начин водили економију и политику Србије", нагласила је премијерка.

Истакла је да смо у пандемији били једна од 10 земаља света којој је расла запосленост и земља која је била првак света у расту апсолутног броја запослених.

"Са изузетком те 2020, ми смо од 2012. имали стални раст страних директних инвестиција", рекла је Брнабићева и додала да највећи проценат ивестиција у Србију долази из Европске уније, али и да све већи број инвестиција стиже и из Азије.

"Србија успела да се трансформише у економију засновану на инвестицијама"

Ана Брнабић изјавила је да је Србија постала земља која је успела да трансформише своју економију од радно интензивне до економије која је заснована на иновацијама и напредној технологији.

Учествујући на панелу "Акциони план зелене транзиције у Србији" на Копаоник бизнис форуму, Брнабић је рекла да је Србија до 2016, 2017. године били земља чија је економија углавном била базирана на радно-интензивним инвестицијама, зато што је незапосленост 2012. године била преко 25 одсто, а незапосленост младих преко 51 одсто.

"Ми као земља нисмо имали тај кредибилитет или референцу за инвестиције и влада пре оне коју сам ја кренула да водим 2017. године, Влада Александра Вучића је морала да се бави довођењем радно-интензивних инвестиција како би са једне стране запослали људе, смањила се незапосленост, обезбедила радна места и плате, а са друге стране полако градила кредибилитет као места за инвестиције да би у некој будућности могли да стварамо инвестиције које су више технолошке, напредне, капитално интензивне и софистициране", поручила је Брнабић.

Како је рекла, већ када је она преузела дужност председнице владе, ситуација је била много другачија и већ тада се видело да ће Србија постићи фискалну стабилност и да ће се незапосленост свести испод 10 одсто.

"Кренули смо ту трансформацију ка економији која је више заснована на иновацијама, напредној технологији, ка економији која може да створи додатну вредност. Са таквим инвестицијама је изузетно, изузетно важно да ви уствари имате и ту политичку стабилност која је на једном другачијем нивоу и демократичност", истакла је Брнабић.

Коментаришући то што је Србија по индексу демократије Економиста напредовала четири места, Брнабић је истакла да је то захваљујући политичкој партицијипацији и учешћу грађана у политици.

Ђуричин: Живимо у времену мултикризе

Члан председништва Савеза економиста Србије Драган Ђуричин је у разговору са премијерком претходно рекао да је нажалост пред нама кризни менаџмент и подсетио да је Србија имала раст од 6,5 одсто 2019. са стабилним курсом, али да је дошла корона, па украјинска криза и друге кризе.

Он је рекао да живимо у времену мултикризе која је дошла до свог максимума због броја асиметричних екстерних шокова и тзв. црних лабудова.

"Покушавамо да у том времену уздигнемо Србију после дугогодишње политичке кризе и да је приближимо ЕУ", додао је Ђуричин.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије