Читај ми!

ИТ кадрови су поново тражени – све више огласа за посао, број отказа пада

Према истраживању сајта за запошљавање, пад потражње за ИТ кадровима се зауставља и број огласа постепено почиње да расте. Марко Вучетић са сајта HelloWorld.rs каже за РТС да се виде знаци стабилизације у ИТ индустрији и да се број отказа на глобалном нивоу вратио на "нормалних" 10.000. Вучетић истиче да у Србији није било кризе већег формата, али компаније јесу морале да успоре гледајући глобалне трендове и мањи број пројеката.

У првих шест месеци ове године била је мања потражња за ИТ кадровима. Дошло је до пада броја огласа за 49 одсто у односу на исти период прошле године. Међутим, већ у јуну је у односу на мај забележен раст броја огласа од 27 одсто.

Марко Вучетић са сајта HelloWorld.rs каже за РТС да се виде знаци стабилизације броја огласа у ИТ индустрији у Србији.

"Оно што није било сјајно је први, односно и први и други квартал ове године, где смо у односу на прошлу годину имали далеко мање огласа. Сви морамо да будемо свесни ситуације која је била на светском нивоу у ИТ индустрији и то је оно што је диктирало темпо", објашњава Вучетић.

Истиче да је све кренуло од масовних отпуштања у ИТ индустрији на глобалном нивоу, али да од почетка године постоји тренд смањења броја отказа.

"У јануару је на глобалном нивоу било 80.000 до 90.000 огласа, док је сваки следећи месец имао мање отказа, да бисмо у последњих месец до два имали неку нормалан број од 10.000 отказа", наводи Вучетић.

"Сви бројеви показују да није било кризе"

Вучетић каже да у Србији није било кризе већег формата, али признаје да смо се први пут сусрели са отказима у ИТ индустрији.

"Сви бројеви показују да није било кризе. Раст извоза ИКТ услуга један је од битнијих параметара и показао је да имамо раст извоза од 40 до 50 одсто, што је добар број. Чак је и број запослених у ИТ индустрији био већи него прошле године", истиче Вучетић.

Наглашава да то није била криза, већ само моменат када су компаније морале да успоре гледајући глобалне трендове и мањи број пројеката.

Каже да су компаније које су у Србији отпуштале сада почеле да запошљавају.

"Просечна плата између 1.650 и 1.700 евра"

Вучетић наводи да су већ годинама софтвер дивелопери најтраженији и најплаћенији у ИТ индустрији, али да се издвајају и систем инжињери и систем администратори.

"У овој транзицији на ИТ тржишту посебно се издвојила и повећана тражња за јуниор кандидатима", истиче Вучетић.

Истиче да је прошле године просечна плата у ИТ индустрији била између 1.650 и 1.700 евра.

Напомиње и да велики број људи у последњих неколико година ради од куће, али да је смањење броја огласа у ИТ индустрији довело и до пада потражње за таквим позицијама, највише због слабијег оглашавања послодаваца из иностранства на домаћем тржишту.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару