Мићовић: Долази време повећане потрошње бензина и дизела, не очекујем велике промене цена

У свету, цена нафте је после благог раста, поново пала, али се тај тренд не може одмах осетити на пумпама. Када је реч о цени горива у Србији, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић не очекује неке велике промене у односу на садашње стање.

Данас очекујемо да Влада Србије саопшти нове цене евродизела и европремијума. Још важније треба да саопшти и да ли ће бити продужена мера ограничења цене нафтних деривата и одлука о смањењу акциза, а све те мере истичу са данашњим даном, рекао је за РТС генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.

"Када говоримо о цени бензина у Србији, крећу путовања и у земљи и у региону и долази период повећане потрошње. Такође, због пољопривредних радова очекује се и повећана потрошња дизела, али се то у очекиваној мери још не дешава. Неке велике промене у односу на садашње стање не очекујем, важно је да имамо стабилно снабдевање и да није било поремећаја на тржишту горива", рекао је Мићовић.

Када говоримо о утицају цене сирове нафте на цену горива, оне нису уједначене, јер је потребно да прође неко време да би се те промена осетиле на пумпама.

"Оно што је битно је да је просечна цена сирове нафте у 2023. години за 17 одсто нижа у односу на цену сирове нафте прошле године. Цене се формирају на глобалном тржишту у односу на понуду и потражњу, а то се касније одржава и на цене горива", објашњава генерални секретар Удружења нафтних компанија.

Процене колика ће бити цена сирове нафте се често базирају на политичким превирањима.

"Оног тренутка када је у Европи забрањен увоз нафте из Русије ирачка нафта је постала значајан извор, а један од њих је и Киркук и нафта која долази одатле. Тржиште је већ поремећено и самим тим је и снабдевање сировом нафтом у ризику. Због банкарске кризе у само два дана је опала портажња за сировом нафтом и цена је одмах пала, али земље ОПЕКА нису реаговале јер су знале да то неће дуго трајати", наводи Мићовић.

Велика тржишта, попут САД, Европе и Кине, могу да пољуљају и глобално тржиште. Кина је по том питању непредвидива, очекивало се да ће се она вратити на велика врата са привредним растом, али се то није на неки револуционарни начин догодило.

"Када је у питању неки нафтни светски поредак тешко да ће да нестане, јер не може нико да преузме примат ако нема сирову нафту", истиче Мићовић.

Протести у Француској и евентуално затварање њихових рафинерија могу да утичу на регионално снабдевање и то се показало пре свега на примеру луке Марсељ коју су демонстранти у пар наврата затварали, али то се пре свега осетило у самој Француској, глобално не, закључио је у разговору за РТС генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво