Банкарски гигант УБС купује Креди Свис, држава даје гаранције

УБС банка купиће ривалску Креди Свис банку за три милијарде швајцарских франака., али ће преузети и њене губитке од 5 милијарди франака. Ову аквизицију подржале су швајцарске власти како би се спречила даља превирања на тржишту.

Банкарски гигант УБС купује Креди Свис, држава даје гаранције Банкарски гигант УБС купује Креди Свис, држава даје гаранције

Швајцарски регулатори су били приморани да се умешају и режирају споразум две банке како би спречили кризу поверења у Креди Свис, а које би могло негативно да утиче на цео финансијски систем. Очекује се да ће договор бити финализован до краја 2023. године.

Влада Швајцарске је саопштила да ће у циљу смањења ризика за УБС дати гаранције за случај губитака у вредности од око 9 милијарди франака, док је Швајцарска централна банка навела да споразум укључује 100 милијарди швајцарских франака (108 милијарди долара) за помоћ ликвидности за УБС и Креди Свис.

Према условима уговора, акционари Креди Свиса добиће једну УБС акцију за сваку од 22,48 акција Свиса, што је еквивалентно суми од 0,76 швајцарских франака по акцији, саопштио је УБС.

Европска централна банка саопштила је да је спасавање Креди Свиса било изузетно значајно за смирење на тржишту, а поручила је и да је спремна да банке еврозоне подржи кредитима ако буде потребно.

Швајцарски министар финансија изјавио је да би банкрот Креди Свиса, банке од глобалног значаја, створило непоправљиве последице за финансијска тржишта.

Још се не зна да ли је овај договор довољан како би се повратило поверење код зајмодаваца широм света. Први показатељи очекују се са отварањем берзи у Азији, Аустралији и на Новом Зеланду.

Акције Креди Свиса изгубиле су четвртину своје вредности протекле недеље, а банка је била принуђена да искористи зајам од 54 милијарде долара који је добила од Централне банке Швајцарске.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво