Акције Креди Свис банке скочиле, позајмљују 50 милијарди долара од Централне банке Швајцарске

Акције банке Kреди Свис скочиле су за најмање 30 одсто у претпродајном трговању у четвртак, након што је компанија обезбедила 54 милијарде долара од Централне банке Швајцарске, како би обезбедила ликвидност и повратила поверење инвеститора. Дан раније акције банке биле су на рекордно ниском нивоу.

У свом саопштењу у четвртак рано ујутру, Креди Свис банка навела је да ће искористити опцију да се задужи код централне банке у износу до 50 милијарди швајцарских франака (54 милијарде долара).

За швајцарске финансијске институције важе строга правила како би се "осигурала њихова стабилност", а Креди Свис испуњава захтеве за банке које се сматрају системски важним, навели су регулатори.

"Швајцарске власти су понудиле подршку. Ово је јак и важан сигнал. Надамо се да ће ове мере смирити тржиште и прекинути негативну спиралу", рекао је Андреас Вендити, стратег банке Вонтобел.

Акције банке данас су за 26 одсто више него јуче пред затварање, када су износиле 2,16 долара.

Аналитичари Џеј-Пи Моргана кажу да зајам од Централне банке Швајцарске неће бити довољан да умири забринутост инвеститора, а као највероватнији исход виде преузимање Креди Свис банке.

Да подсетимо, одлука Саудијске националне банке да више не учествује у докапитализацији Kреди Свиса угрозила је већ пољуљано поверење клијената у ту другу по величини швајцарску банку, коју потреса низ скандала. Само у последњем кварталу прошле године из банке се одлило 120 милијарди долара капитала.

После драматичног колапса Банке Силицијумске долине и једне мање њујоршке банке, и актуелне ситуације са Креди Свис банком, европски званичници тврде да је ситуација ипак под контролом и да грађани немају разлога за бригу.

"Европа је појачала механизам надзора финансијског система, какав није постојао на почетку финансијске кризе 2008. Европске банке сада имају много већи степен ликвидности и солвентности", навео је Педро Санчез, премијер Шпаније.

понедељак, 29. мај 2023.
17° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.