Акције Креди Свис банке скочиле, позајмљују 50 милијарди долара од Централне банке Швајцарске

Акције банке Kреди Свис скочиле су за најмање 30 одсто у претпродајном трговању у четвртак, након што је компанија обезбедила 54 милијарде долара од Централне банке Швајцарске, како би обезбедила ликвидност и повратила поверење инвеститора. Дан раније акције банке биле су на рекордно ниском нивоу.

Акције Креди Свис банке скочиле, позајмљују 50 милијарди долара од Централне банке Швајцарске Акције Креди Свис банке скочиле, позајмљују 50 милијарди долара од Централне банке Швајцарске

У свом саопштењу у четвртак рано ујутру, Креди Свис банка навела је да ће искористити опцију да се задужи код централне банке у износу до 50 милијарди швајцарских франака (54 милијарде долара).

За швајцарске финансијске институције важе строга правила како би се "осигурала њихова стабилност", а Креди Свис испуњава захтеве за банке које се сматрају системски важним, навели су регулатори.

"Швајцарске власти су понудиле подршку. Ово је јак и важан сигнал. Надамо се да ће ове мере смирити тржиште и прекинути негативну спиралу", рекао је Андреас Вендити, стратег банке Вонтобел.

Акције банке данас су за 26 одсто више него јуче пред затварање, када су износиле 2,16 долара.

Аналитичари Џеј-Пи Моргана кажу да зајам од Централне банке Швајцарске неће бити довољан да умири забринутост инвеститора, а као највероватнији исход виде преузимање Креди Свис банке.

Да подсетимо, одлука Саудијске националне банке да више не учествује у докапитализацији Kреди Свиса угрозила је већ пољуљано поверење клијената у ту другу по величини швајцарску банку, коју потреса низ скандала. Само у последњем кварталу прошле године из банке се одлило 120 милијарди долара капитала.

После драматичног колапса Банке Силицијумске долине и једне мање њујоршке банке, и актуелне ситуације са Креди Свис банком, европски званичници тврде да је ситуација ипак под контролом и да грађани немају разлога за бригу.

"Европа је појачала механизам надзора финансијског система, какав није постојао на почетку финансијске кризе 2008. Европске банке сада имају много већи степен ликвидности и солвентности", навео је Педро Санчез, премијер Шпаније.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво