Читај ми!

Узелац: Почетак јануара гала, а крај социјала

Јануар има 31 дан, али многима изгледа као најдужи месец у години – нарочито друга половина, када прођу празници и када се стиша потрошачка еуфорија и сведу рачуни. Уредник сајта "Каматица" Душан Узелац истиче да је планирање први и основни савет за успешно управљање финансијама. Грађане саветује да раздвоје жеље од потреба и да сагледају финансијску ситуацију рационално.

Повећана потрошња становништва у децембру због празника и "потрошачка грозница" због Нове године и Божића представљају, могло би да се каже, монетарни удар на кућни буџет.

Уредник Каматице Душан Узелац је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да је планирање први и основни савет за успешно управљање финансијама, те да је почетак године добар психолошки ресет и моменат да се подвуче црта.

"Да се стави календарски када се иде на летовање, када на зимовање, када се региструје аутомобил, када су највећи буџетски удари и у којим месецима јер тада се види да нисмо нешто добро урадили, јер тада зафали новац, тада се одлучимо за дозвољени минус, за картице и све оне скупље опције зато што нисмо на време то испланирали. Значи, распоредити шта и када долази као трошак", каже Узелац.

Указује да данашња цивилизација зависи од тога да зарађујемо и трошимо, не желимо да будемо ни рационални ни да управљамо својим финансијама, те да је одговорност на нама.

"Финансијска едукација је нешто што нико осим вас нема интерес да је имате. Данашња цивилизација зависи од тога да зарађујте и трошите. Нико не жели да будете рационални и да управљате својим финансијама. Сви ће вам рећи – оставите то по страни, али сви финансијски проблеми су искључиво ваши", истиче гост Јутарњег програма.  

Како паметно управљати финансијама, на шта обратити пажњу

За добро управљање финасијама Узелац саветује да грађани раздвоје жеље од потреба и да сагледају финансијску ситуацију рационално.

Указује да је управљање потрошњом заправо управљање расположивим ресурсима који су, нажалост, ограничени.

"Најлакши савет је – зарађујте више, ако имате капацитете за боље зарађивање то би решило све проблеме, али ако немате тај капацитет или немате простора или могућности у овом моменту, једини начин је управљање потрошњом – да оно шта зарадите распоредите на све оно што је потребно, а жеље да доживите као жеље. Свако жели да оде на луксузно летовање, али немојте да будите љути на себе ако то себи не можете да приуштите, направите план да у једном моменту и то буде на вашем списку", каже Узелац.

Један од његових савета је да се све трансакције раде у готовини јер се ту, како каже, види количина новца која ишчезава.

Указује да људи како би покрили све трошкове, обично посежу за кредитним картицама, па се дође до тога да се у јануару највише и дугује.

Узелац истиче да ту нема ништа погрешно, да је она инструмент плаћања као и сваки други, али да је на нашој финансијској дисциплини да она буде користан алат.

"Картица прави комфор, ту нема дилеме али тај комфор је на граници управо те замке да дођете у проблем и да превише превучете ту картицу. Ако имате финансијски проблем, одлучите да више не будете у томе и да наредни јануар не дочекате у истој ситуацији – на почетку гала, а на крају социјала. Просто се едукујте, информишите", указује Узелац.

Кеш кредити да или не

Говорећи о кеш кредитима, наводи да они нису погрешни, да су добар финансијски алат који, ако га исправно користимо, може да реши доста проблема.

"Правило код задуживања је – купите оно што траје дуже од отплате самог кредита. Када то урадите, тај кредит ће бити инвестициони кредит јер ћете продужити, да кажем, вашу финансијску егзистенцију за тај период", објашњава Узелац.

Импулсивна куповина, како јој одолети

Указује да многи људи кад приме плату одмах оду у куповину која није потребна.

"Ми нисмо иста особа код куће и у продавници. Код куће рационално размишљамо о новцу, у продавницама не", наводи гост Јутарњег прогама.

Указује да многе продавнице користе разне трикове попут јаког осветљења, мириса како би створиле што опуштенију атмосферу и навеле купце да купе и оно што им није потребно.

Истиче да се треба фокусирати на ствар по коју смо дошли, како не би и следећег јануара дошли у незавидну финансијску ситуацију. 

Финансије узрок 70 одсто свађа у кући

Указује да статистика показује да се 70 одсто свађа у кући дешава због финансија.

"Финансијама у кући треба да се бави онај ко има већу вештину и боље влада тим стварима. Битни су и заједнички разговори о томе шта себи можемо да приуштимо, шта су жеље, а шта потребе добар је почетак да просто не дође до неке врсте конфликта јер су жеље различите", указује гост Јутарњег програма

Како да се деци приближи ситуација и како она могу да помогну

На питање како деци објаснити да некада нешто не може да се купи, одговара да им треба објаснити да је новац ограничен ресурс и треба их учити да од малих ногу управљају финансијама.

"Треба суочити дете са потрошњом јер када дате 100 или 1.000 динара, он већ мора да размишља шта му је драже да купи. Он мора у глави да схвати да не може да купи све што жели у том тренутку, да мора да дефинише приоритете", објашњава Узелац.

Указује да исто важи и за одрасле јер, како каже, када се дефинишу приоритети неће бити импулсивне куповине, а самим тим ни беспотребног трошења новца или задуживања путем картице или кредита.

субота, 14. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи