Читај ми!

Криптовалуте - танка граница између инвестирања и коцкања

Током прошле године забележен је суноврат тржишта криптовалута. Највећу штету претрпели су мали инвеститори али је забележен и банкрот неколико инвестиционих фондова. Губици се процењују на око два билиона долара.

"Постоје откуцаји срца - пацијент није мртав", тако су трговци на берзи прокоментарисали овогодишњи шестодневни узастпни раст цене битокина. Пре тога је вредност пала са 69.000 у новембру 2021. на око 16.500 долара крајем прошле године. Додатно забрињава губитак поверења инвеститора.

"Било је доста фирми, доста крупних играча који су пропали и који су пропали на ружан начин. Једно је кад неко банкротира зато што не прави профит, а сасвим друго је кад неко банкротира зато што је средства корисника или проневерио или изгубио", каже Александар Матановић из ЕЦД крипто мењачнице.

У међуврему, док је светско тржиште криптовалута крајем прошле године бележило само минусе Народна банка Србије издала је прве две дозволе за рад крипто мењачница код нас.

"На овај начин су криптовалуте стављене у 100 одсто у легалне токове пословања тако да нема препрека да се у њих инвестира. Сада је јасно да се ради о једној регулисаној и прихваћеној имовини", каже Давид Веселиновић из мењачнице "Крипто 12".

"После пуно година неког недефинисаног статуса целог тржишта коначно постоје фирме које имају званично дозволу да послују са дигиталном имовином и мислим да је то добар сигнал за људе који размишљају да се баве дигиталном имовином као и за фиреме", рекао је Матановић.

Након што је прошле године изгубљено више од два билиона долара инвестираних у криптовалуте, стручњаци су опрезни у прогнозама за ову годину.

"Ове године треба сваком типу инвестиција приступати са мало више пажње него што је то случај у неким година када изгледа да је све добро и све расте", каже Матановић.

"Најчешће се праве грешке тако што стављају новац у нешто што су чули да је добро. Биткоин и цела та криптоманија је занимљив пример. Танка је граница између инвестирања и коцкања", рекао је Душан Узелац, уредник портала "Каматица".

Из Светског еконосмког форума оцењују да ће криптографија и блокчејн технологија, на којима се заснивају криптовалуте, у будућности бити саставни део привреде, а да велике светске банке и компаније за финансијске услуге већ раде на њиховој примени.

субота, 14. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи