Читај ми!

У каквој су вези кусур у продавници и полиса животног осигурања

После короне, највећи изазов у прошлој години за тржиште осигурања била је инфлација. И у тим условима код нас је куповина полиса здравственог осигурања порасла за четвртину. Чешће осигуравамо имовину, а ређе купујемо полисе животног осигурања. Да би се то променило, осигуравачи предлажу модификоване полисе.

Уз плаћање рачуна за сада у одређеној продавници, или за поједине производе, могуће је кусур, или 10 одсто вредности куповине, послати на сопствену полису животног осигурања.

"У кризним временима много се теже човек опредељује да повери новац на чување, јер то је новац на чувању уз обећање да ће добити исплату за 5, 10 или 15 година, у односу на полисе имовинског осигурања које су на годину дана или две максимално", каже Драган Филиповић из "Ђенерали осигурања".

Ефекти инфлације у осигурање се преливају касније, али дуже трају. То утиче на цену осигурања сада.

Зоран Благојевић из "Винерштедиша осигурања" каже да инфлација осигурање обесмишљава на начин да то може да постане, ако се добро не суочимо са проблемом, посао који је неповољан за обе стране.

"Неки клијенти су се одлучили да ће за два посто, сваке године повећати своју осигурану суму, аутоматски томе прилагодити и премију и имати већу добит", рекао је Кристоф Цетл из "Граве осигурања".

Колико ће, уз осигурану суму која му је гарантована куповином полисе, њен власник добити од приноса оствареног пословањем осигуравајуће куће, зависи од тржишта.

"С обзиром да нисмо могли да као полису животног осигурања, као премију животног осигурања довољно добро оплодимо код пословних банака, с обзиром да су камате биле ниске, било је неминовно да пада продаја полисе животног осигурања. Међутим, с обзиром да су се одређене каматне стопе кориговале протеклих седам-осам месеци, убеђени смо да ће потражња за животним осигурањем бити далеко веће у будућем периоду", каже Душко Јовановић, генерални секретар Удружења осигуравача Србије.

Ипак, највећи део новца прикупљеног продајом полиса, осигурања улажу у куповину државних обвезница.

Многи сматрају да полисе животног осигурања и не треба да трче трку са банкама, већ да се од штедне, окрену основној намени - заштити од нежељених догађаја. Трка на дуге стазе је да удео животног у укупном осигурању расте.

За разлику од развијених земаља где је удео тих полиса бар 70 одсто, а имовинског 30, код нас је обрнуто.

субота, 14. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи