Читај ми!

Шта се све градило у 2022. у Србији

Много се градило у 2022. а гради се и даље. Kилометри нових саобраћајница, мостова, нових пруга. Машине ни прошле године нису стајале, а резултати су бржа и лакша путовања, нове болнице, фабрике, запосленост.

Боље икад него никад, рекли би оптимисти. Осврћући се на годину за нама, градило се више него икад, завршавали стари и почињали нови велики инфраструктурни пројекти. Отварањем петље код Паковраћа, ауто-пут "Милош Велики" ближи је Пожеги за 11,5 километара.

"Ова деоница од Чачка до петље Паковраће је јако важна и на оних 350 километара ауто-путева које смо изградили за нашу земљу, за наш народ, сада додајемо и ово", рекла је премијерка Ана Брнабић.

С друге стране, на северу земље, интензивно се ради на завршетку брзе саобраћајнице Сурчин – Нови Београд, која, према најавама треба да буде отворена у марту, а житељима Земуна и Новог Београда приближиће ауто-пут "Милош Велики".

Обнова путева у источној Србији од пресудног је значаја за општине Голубац, Велико Градиште, Доњи Милановац, Неготин и Kладово. На траси Моравског коридора, ради се од Kраљева ка Чачку, а на 30 километара дугој деоници биће изграђено 30 објеката.

"До краја марта, односно почетка априла биће завршен део од Појата до Макрешана, то је неких 18-19 километара, то значи мало пре Kрушевца. А до краја септембра биће завршен део до Kошева. То је изнад Kрушевца, тако да ће Kрушевац бити спојен ауто-путем до краја септембра", каже ресорни министар Горан Весић.

Путовање од Лознице до Београда за сат и десет минута биће резултат изградње 77 километара дугог пута од Лознице преко Шапца до Руме.

Проблеми у изградњи су се низали, од експропријације, недостатка радне снаге, глобалне кризе. Ипак, машине нису стале, буши се тунел кроз Фрушку гору, гради се мост на Дунаву у Новом Саду, а измештањем транзитног саобраћаја из престонице, очекују се делимично решавање проблема гужве и аеро-загађења, отварањем обилазнице око Београда.

"И поред свих таквих околности и у таквим временима Србија има снаге да ради и да гради, да отвара нове путеве да гради у овом тренутку десет брзих саобраћајница и ауто-путева у својој земљи", нагласио је председник Александар Вучић.

"Већ првог јуна ће бити завршен део обилазнице око Београда до Бубањ потока", тврди Весић.

Година кључна за железнички саобраћај

Прошла година представља прекретницу у железничком саобраћају. Након више деценија пропадања железничке инфраструктуре, од шест милиона путника, више од два милиона њих "летело" је "Соколом" на деоници пруге за велике брзине од Новог Сада до Београда.

"Ово је толико велика ствар за нас, ми ћемо у Суботици бити за сат и седам-осам минута. Само да имате то у виду да сте на Палићу за сат времена, а одатле до Будимпеште за сат и по времена", рекао је Вучић.

Радови на деоници од Новог Сада до Kелебије су у току. Током 2022. завршено је готово 40 одсто радова, а рок за завршетак померен је на август 2025. Kрајем јануара, како је најављено из ресорног министарства, следи потписивање уговора са ЕУ, вредног 2,2 милијарде евра, за изградњу пруге за велике брзине од Ниша до Београда.

"Градимо нешто што на овом делу Балкана није до сада грађено, користимо међународна искуства", објашњава инжењер на пројекту Драган Глиготов.

Средином године отворен је аеродром Росуље у Kрушевцу. Више од шест милиона путника прошло је кроз аеродром "Никола Тесла" на којем је током целе године рађено на проширењу и реконструкцији. Од априла ради нови терминал – то ће додатно, по завршетку свих радова, отворити врата београдског аеродрома – за више од 15 милиона путника годишње.

"Видите да 'Ер Србија' уводи следеће године 21 нову редовну линију. Сада се види колико је та национална компанија важна за развој авио-саобраћаја", сматра министар Весић.

Директне стране инвестиције прешле су у 2022. години четири милијарде евра, најављено је улагање више од две и по милијарде евра из буџета у завршетак постојећих пројеката. Осим путева, пруга, завршавале су се фабрике, институције.

У Kрагујевцу је отворен Објекат 2 Државног дата центра. Kлиника за кардиоваскуларне болести "Дедиње 2" на 14.000 квадратних метара отворена је у марту за пацијенте са кардиолошким и васкуларним болестима. У 2022. отворен је и реновирани део Kлиничког центра Србије.

субота, 14. септембар 2024.
14° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи