Читај ми!

Србија данас увезла четири одсто струје, могућа обустава извоза из БиХ, Брисел трага за решењем

Србија постепено стабилизује производњу струје и данас смо увезли свега четири одсто електричне енергије, каже министарка енергетике Дубравка Ђедовић, која је обишла ТЕНТ и поново позвала на штедњу струје. Због раста домаће потрошње, Босна и Херцеговина, која четврину своје производње струје извози, најављује да би могла да обустави извоз. Брисел још трага за решењем ограничења цене гаса.

Обреновачке термелектране, које покривају половину потрошње струје, раде стабилно. Ресорна министарка обишла је производне капацитете и потврдила да на залихама има милион тона угља, што је довољно за 10 дана рада ТЕНТ-а. Очекују се и додатне количине квалитетног угља из Индонезије.

Штедња струје, каже, већ даје резултате, што ће грађани, који су водили рачуна, то видети на октобарском рачуну, који ће ускоро стићи. Попуст ће бити означен новом ставкам 6. на рачуну.

"На данашњи дан, планирана потрошња, то нам је врло битно јер од тога зависи колико треба да произведемо, је око 96 хиљада мегават сати, то је нешто мање од планиране, што значи мере штедње, односно да се грађани и привреда одговорно понашају. Јер уколико грађани штеде, могу да остваре уштеде у својим рачунима који могу да иду од 15 до 30 посто", наводи Дубравка Ђедовић.

У случају великих хладноћа, у региону може бити проблема, јер су на мањак струје већ упозориле Црна Гора, Албанија и Северна Македонија.

БиХ најављује могућност обуставе извоза

Босна и Херцеговина, која има вишкова, први пут најављује да би могла да забрани извоз, како би покрила домаће потребе.

Саша Шишић, власник радње у Земици у БиХ каже да су остали енергенти поскупели за око 300 одсто, па је грејање на струју постало најекономичније.

Ахмет Ергић, потпредседник Спољнотрговинске коморе БиХ истиче да би масовни прелазак на грејање на електричну енергију изазвао пад и прекиде у систему. "Дакле, систем то не би могао да издржи", додаје Ергић.

Брисел покушава да трајно надомести недостатак руског гаса. До пролећа, кажу, треба премостити три изазова за сигурно снабдевање гасом.

Брисел упозорава на три изазова

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорава да постоји ризик да Русија прекине и последњих 20 одсто токова гаса.

"Друго, већ је јасно да додатни капацитети ЛНГ - течног гаса, који ће идуће године изаћи на тржиште, неће бити довољни да попуне ту празнину. И треће, морамо очекивати да ће, када се економија поново подигне, Азија приграбити лавовски део те додатне понуде течног гаса", додаје Фон дер Лајенова.

Конкретно решење за ублажавање цена и енергетске кризе, министри енергетике Европске уније треба да понуде 24. новембра.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи