Читај ми!

Млади предузетници имају знање, идеју и храброст – шта им недостаје за старт

Упркос кризи млади у Србији не одустају од намере да покрену сопствени посао. Стручњаци кажу да их треба подржати и саветима, али и финансијски да би остали у земљи, јер су управо млади предузетници мотор економског развоја.

Они који реше да уђу у предузетничко море – идеју, знање и храброст имају. Ветар у једра који недостаје је новац. Осамдесет пет одсто младих на Западном Балкану посао покреће уштеђевином породице и пријатеља.

Зајам од банака углавном не могу да добију, јер немају имовину којом би гарантовали да ће дуг вратити.

Игору Сужњевићу је од идеје за паметну рукавицу за слепе до производње требало више од пет година, док није добио бесповратно новац из Фонда за иновације.

"Много значи да имате плату иако ту плату реинвестирате, нећете купити ауто од тих 80.000 или ићи на неко луксузно летовање. Све се реинвестира, али знате да правите и да радите за један виши циљ, за једну даљу будућност", рекао је Игор Сужњевић, предузетник и иноватор.

Европска банка за обнову и развој већ годинама преко пословних банака подстиче предузетништво. Ове године Западном Балкану ставила је на располагање 100 милиона евра управо за кредитирање младих.

"Омогућено је покриће губитака за банке. Програм је структуриран да се услови финансирања заиста прилагоде потребама предузећа. Ако говоримо о неким највећим износима то је пар десетина хиљада евра, али то могу бити и заиста мали износи од само пар хиљада евра. Некад је заиста толико потребно да унапредите бизнис", каже Александа Вукосављевић из ЕБРД. 

"Са овом кредитном линијом у вредности од 15 милиона евра све младе предузетнике старости до 35 године, који имају своје бизнисе који функционишу најмање једну годину позивамо да нас посете. Подржавамо и кредите за обртна средства и инвестиционе кредите до пет година", каже Дарко Поповић, председник извршног одбора банке Интеза.

У Србији је у протекле две године, регистровано више од 83.000 нових фирми, 39 одсто основали су млади од 18 до 35 година.

"То су угоститељски објекти, фирме које долазе из консултантских услуга намењених бизнису, ИТ програмирања. Имамо по први пут специфичан програм који је Фонд за развој спровео, а који се тиче младих и жена. Такође, имамо програме подршке стартаповима", каже Владимир Радовановиић из ПКС.

Упућени указују да се давањем подршке младима да реализују идеје и покрену послове постиже више циљева - они остају у земљи, зарађују, запошљавају, при том користе модерне технологије, брже се прилагођавају тржишту, одговарају конкуренцији и тако пресудно утичу на економски развој земље.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи