Читај ми!

Зима је све ближе, снабдевање Европе гасом све критичније – шта је предузела Србија

Kако се приближава зима снабдевање Европе гасом је све критичније. Да би подмирила своје потребе Kина обуставља испоруке течног гаса Европи. Доток руског гаса прекинут је Северним током и гасоводом Јамал. У пуном капацитету стиже само Турским током па даље Балканским у нашу земљу и Мађарску. Влада Србије до краја октобра је забранила извоз природног гаса како би од могућих глобалних поремећаја заштитила домаће тржиште.

Привремена забрана извоза гаса односи се, пре свега, на такозвани природни "компримовани гас" који се транспортује под већим притиском у великим боцама и камионима. Тај гас Србија извози у Бугарску, Северну Македонију, Црну Гору и Хрватску.

"Србија има ово што стиже редовно Балканским током што имамо у Банатском двору и ускладиштено у Мађарској. Руски гас у Европу стиже преко Украјине око 42 милиона кубних метара гаса дневно и преко Турске, крак Турског тока 15,7 милијарди кубних метара гаса годишње који иде преко Бугаске, Србије и Мађарске. И тим гасом се снабдева и Босна и Херцеговина и делом Хрватска и из Мађарске до Аустрије", рекла је Јелица Путниковић, уредница портала "Енергија Балкана".

Стручњаци: Санкције Русији продубљују енергетску кризу и инфлацију у ЕУ 

У западну Европу стижу смањене количине, јер Северни ток због саботажа не функционише, а дотока двосмерним гасоводом Јамал тренутно нема ни у једном смеру. Још крајем априла Гаспром је Пољској обуставио гас, јер није хтела да плаћа у рубљама па се снабдевала из Немачке. Стручњаци оцењују да санкције Русији продубљују енергетску кризу и инфлацију у Европској унији.

"Имамо огромну енергетску кризу у Европи. Русија је била веома, веома поуздан снабдевач гасом у последњих 60 година, али то више није. Ако постанете веома зависни од Русије и знате и немате сопствени енергетски капацитет или немате довољно, онда упадате у невоље", рекао је Питер Клепе, главни уредник портала BrusselsReport.eu.

Европске државе покушавају да нађу бар привремени излаз из енергетских невоља. Румунија, која је одредила да ископавање угља забрани до 2032. због лоше хидрологије у термоелектранама, тражи енергетску стабилност за зиму.

"С обзиром на тренутну кризу, ослањамо се на угаљ и користимо га за производњу електричне енергије у кратком року како бисмо пребродили ову зиму и ову кризу. Разговарао сам са потпредседницом Европске комисије о томе да одгодимо неке рокове за гашење електрана на угаљ", навео је Вирџил Попеску, министар енергетике Румуније.

И Србија утврдила зелену агенду 

И наша земља је одредила "зелену агенду". Циљ је повећање удела обновљивих извора, али кроз праведну енергетску транзицију посебно у условима енергетске кризе.

"Нико не може да остане без посла зато се и зове праведна транзиција и она се не спроводи преко ноћи већ у деценијама испред нас. Дакле, тек када имате спремне услове за друге изворе енергије, онда можете да причате о томе да полако излазите из онога што су фосилни извори енергије или они који загађују животну средину", рекла је Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

Истовремено са неизвесношћу снабдевања, Брисел се бори да током зиме обузда раст цена струје и гаса. Европска комисија у уторак ће предложити горње границе за цену гаса и пакет мера како би се чланице изјасниле до петка. Руси су већ поручили – ограничeње цене руског гаса довешће до потпуног прекида испорука.

уторак, 17. септембар 2024.
16° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи