Читај ми!

Јесења сетва у пуном јеку – силоси пуни старог жита, како га се решити

Сетва житарица је у пуном јеку и у оптималним роковима, а пшеницом ће бити засејано можда и више од 620.000 хектара, истакла је за РТС Сунчица Савовић из Удружења "Жита Србије". За сада је, каже, тешко проценити колико ће сетва бити скупља, али верује да ће ратари у сваком случају применити комплетне агротехничке мере. Потврдила је да су силоси пуни жита, али и да су мали изгледи да ће их се Србија, због актуелних проблема, решити у догледно време.

Сунчица Савовић је истакла да је Србија у оптималним временским роковима који су за сетву пшенице од 5. до 25. октобра и да је сетва у пуном јеку.

Како метеоролози најављују лепе дане, сетва ће сигурно напредовати. Код нас је, каже, иначе пракса да се сеје и у новембру, а дешавало се чак да се сетва, у зависности од  временских прилика, одужи и до децембра.

"То значи да нигде не каснимо, једино о чему треба водити рачуна када сетва излази из оптималног рока је да треба повећавати количину семена до максималних десет посто", указала је Савовићева.

Истакла је да ће пшеницом ове године бити засејано најмање 600.000 хектара, а могуће је и 620.000 као и прошле године, јер су ратари веома заинтересовани због добре цене, која је претходне недеље прешла 40 динара по килограму.

Сетва уљане репице је увелико завршена на око 30.000 хектара, а још је у току и сетва јечма на око 110.000 хектара.

Колико је скупља сетва 

"У овом тренутку немамо тачну калкулацију трошкова за пшеницу, јер сетва још није готова. Оно што знамо је да је прошле године сетва пшенице била за чак 50 посто скупља на годишњем нивоу. На то је пре свега утицао раст цена нафте, репроматеријала, услуга, семенске робе и минералних ђубрива", навела је Савовићева. 

Додаје да се зна да је цена субвенционисане нафте за пољопривредна газдинства на годишњем нивоу скупља за десет одсто. Основна минерална ђубрива су скупља од 56 до 79 посто, такође на годишњем нивоу.

Што се тиче семенске робе, каже, поскупљење не утиче на све, јер више од 50 одсто произвођача користи семе из сопствене производње. 

Нагласила је да је Србија имала изузетно добар овогодишњи род пшенице од 3.200.000 тона и чак одличног квалитета. Сви ратари знају да примена комплетне агротехнике, важне за добар принос и верује да ће се тако понашати и ове године. 

Зашто је тешко продати залихе  

Навела је и да су силоси пуни жита и да су мали изгледи да ћемо их се решити у догледно време, пре свега зато што је извоз изузетно спор, цене на домаћем тржишту су веома високе, понуда од ратара је мала, јер чекају високе цене. 

Такође, додаје да су ту и логистички проблеми на Дунаву, који је кључна рута за извоз житарица из Србије.

"Не говоримо више о ниском водостају, сада искључиво говоримо о недостатку баржи на нашем делу Дунава и о поскупљењу транспорта до румунске луке Констанце, који су на годишњем нивоу више него дупло скупљи", појаснила је Савовићева. 

Посебно је указала да се у ову сезону ушло с неуобичајено високим залихама уља, јер је забрана извоза важила и за сунцокретово уље.

Ове године, с родом сунцокрета од 660.000 тона и постојећим залихама, Србија ће сигурно имати довољно уља, прецизирала је Савовићева.  

уторак, 17. септембар 2024.
15° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи