Читај ми!

Батерије из Суботице за нове електричне аутомобиле у Европи

Батерије за електричне аутомобиле постале су веома тражена роба на светском тржишту. Компанија "ElevenEs" из Суботице направила је прототип најдуготрајније батеријске ћелије у Европи коју ће користити водећи европски произвођачи аутомобила. Следећа прототип фаза je за око 10.000 аутомобила, a биће доступна већ 2024. године, поручују из те компаније.

Прототип ЛФП (литијум-ферофосфатне) призматичне батерије купцима у Европи биће испоручена на тестирање у првом кварталу наредне године.

"Трају три пута дуже, оне су повољније од стандардних батерија и одрживије су за животну средину, јер им је потребно мање литијума и немају ни никла, ни кобалта", објашњава Немања Микаћ, генерални директор "ElevenEs" из Суботице.

Предност суботичке батерије која се, осим у Србији, за сада производи само у Кини, изазвала је велико интересовање купаца и инвеститора из Европе, јер је процена да ће ЛФП технологија ове године достићи 40 процената глобалног тржишта батерија:

"Заинтересованост је огромна из три групе купаца: једна је аутомобилска индустрија, друга су аутобуси, камиони и индустријске машине и трећа су системи за складиштење енергије", истиче Микаћ.

ЛФП батерија из Србије ће послужити за неколико типова нових европских електричних аутомобила ниже и средње класе.

Планови за нову прототип фазу 

"Биће неколико модела батерија и ми активно радимо са купцима, годину и по до две, на тим развојним пројектима, где они планирају следећи модел и капацитете, у складу са нашим инжењерингом и нашим капацитетима", истиче генерални директор.

Амбициозан пројекат покренут је у лабораторији у Суботици, а сада се гради нови истраживачки и производни центар који ће већ следеће године испоручивати неколико десетина ЛФП батерија дневно.

"Следећа фаза једна велика индустријска прототип фаза која ће бити за око 10.000 аутомобила и то ће бити већ 2024. године доступно. Након тога идемо у фазу од 8 гигават-часова и то ће бити за 200.000 аутомобила, масовна производња за један, два до три модела који ће бити од 2026. године у серијској производњи", најављује Микаћ.

ЛФП батерије из Србије биће корисне и за складиштење електричне енергије у све популарнијим ветропарковима и соларним електранама зарад стабилизације енергетских система.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи