Читај ми!

Како ће чланице "Отвореног Балкана" делити вишак енергената и хране

Ненад Ђурђевић из Привредне коморе Србије рекао је за РТС да Споразум о прехрамбеној безбедности доноси договор Србије, Албаније и Северне Македоније да неће стављати забрану извоза намирница у оквиру те три земље, да ће у било ком тренутку, у било каквим условима бити слободан проток хране између ових земаља.

На маргинама четвородневног сајма "Винска визија Отвореног Балкана" одржано је готово хиљаду састанака. Привредници из 39 земаља договарали су се о сарадњи и склапали су нове послове.

Привредни скуп пратио је и политички – званичници Србије, Албаније и Северне Македоније потписали су више споразума који би требало да олакшају пословање, али и живот грађана све те три земље.

Енергенти и храна, две ствари које многи оцењују као злато новог доба, нису заобишли ни овај самит. Договорена је и конкретна сарадња три државе чланице Иницијативе Отворени Балкан на том пољу и то кроз више споразума. Један од њих јесте Споразум о прехрамбеној безбедности. 

Ненад Ђурђевић из Привредне коморе Србије рекао је за РТС да Споразум о прехрамбеној безбедности доноси договор три државе да неће стављати забрану извоза намирница у оквиру те три земље, да ће у било ком тренутку, у било каквим условима бити слободан проток хране између ове три земље.

"Такође, Споразум подразумева и забрану реекспорта намирница, како би се спречиле злоупотребе, да не буде да неко извезе на треће тржиште и заради на тај начин. Споразум предвиђа и пописивање капацитета складишта, односно силоса за основне животне намирнице, за пшеницу и кукуруз како би држава која нема довољно капацитета могла да то складишти у некој од земаља учесница Отвореног Балкана", рекао је Ђурђевић.

Према његовим речима, намирнице које су обухваћене овим споразумом су кукуруз, пшеница, брашно, сунцокрет, сунцокретово уље, месо, месне прерађевине, поврће – замрзнуто, свеже, млеко, млечни производи.

Споразум је базиран, како истиче, на веома реалним параметрима.

"Према проценама производње и потрошње хране у ове три државе, основне животне намирнице би требало да буду доступне свим грађанима. Србија је велики извозник хране и житарица, међутим, потрошња Северне Македоније и Албаније је таква да би само ми могли да задовољимо, без производње коју они имају", рекао је Ђурђевић.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи