Додатна помоћ за излазак из кризе

Европска инвестициона банка најављује додатну помоћ банкарском сектору Југоисточне Европе. Председник те институције Филип Мејштат, међутим, упозорава да се велики део већ расположивих средстава, из непознатих разлога, не користи.

У оквиру недавно објављеног пакета помоћи банкарском сектору Jугоисточне Eвропе, који се односи и на Србију и на Балкан, Европска инвестициона банка ће до краја априла ставити на располагање 8,5 милијарди евра намењених банкама за кредитирање малих и средњих предузећа. Проблем је што у економској кризи ни до сада доступна средства нису искоришћена.

"Покушавамо да утврдимо зашто у овом тренутку локалне банке не користе кредитне линије које су већ на располагању. Могући су различити разлози и зато смо у сталном контакту са банкарским групама", рекао је за РТС председник Европске инвестиционе банке Филип Мејштат.

Мејштат потврђује да српске банке могу да користе средства ЕИБ за финансирање привреде.

Говорећи о кризи на балкану Мејштат каже да се јавља проблем ликвидности и да је свака земља случај за себе.

Берт Дерудер, финансијски експерт белгијске КБЦ банке, која има филијале у Србији, тврди да западно-европске банке неће напуштати Балкан и Источну Европу и да су ризици у том региону преувеличани.

"Финансијско тржиште игнорише чињеницу да би укупан износ губитака до којих би дошло у случају најгорег сценарија у Источној Европи, није нешто са чиме се не може изборити на европском нивоу", објашњава Дерудер.

Тај губитак би, како тврди, био око 40 милијарди евра, што и није велики износ ако се има у виду да је ЕУ већ издвојила пакет од 25 милијарди евра.

Процена КБЦ банке је да већина Западно европских банака има довољно новца да се избори са могућим шоковима који би настали у Источној Евроипи и Балкану.

Иако је све више умирујућих гласова да неће доћи до општег банкрота у Источној Европи, једино око чега се сви слажу јесте да је немогуће предвидети све последице економске кризе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи