Песимистична прогноза Светске банке

Светска банака песимистичнија у пројекцијама размера опасности глобалне кризе од Међуанародног монетарног фонда. Стручњаци те финасијске институције отворено најављују највећу глобалну кризу у последњих осам деценија. Због приспећа дугова најугроженије земље у развоју.

Планетарна привреда ће ове године највероватније ослабити, по први пут од Другог светског рата, док ће глобална трговинска размена опасти највише у протеклих осам деценија, прогнозира Светска банка.

Ова пројекција Светске банке је песимистичнија од очекивања Међународног монетарног фонда, који је у јануару прогнозорао за ову годину глобални економски раст од 0,5 одсто, пренела је агенција Блумберг.

Светска банка очекује да раст светске привреде ове године буде пет одсто нижи од његовог потенцијала, при чему ће до највећег смањења доћи у земљама у развоју које би се могле суочити с помањкањем ликвидних финансијских средстава у вредности од 270 до 700 милијарди долара, потребних за плаћање увоза и сервисирање дугова, упозорила је банка.

"Морамо правовремено да реагујемо на растућу кризу која погађа људе у земљама у развоју", рекао је председник Светске банке Роберт Зелик.

"Акцију треба да предузму владе земаља и мултилатералне финансијске институције "како би се избегли социјални и политички немири", указао је челник Светске банке.

Банка очекује да смањењем светске трговине најтеже буду погођене земље источне Азије и да глобална индустријска производња ове године буде чак 15 одсто мања него лани.

Све више забрињава и то како ће земље у развоју моћи да отплате доспеле дугове, нарочито кад је реч о банкама и великим корпорацијама, с обзиром да глобална криза већ приморава богате земље да знатно повећају сопствено кредитирање ради финансирања обимних стимулативних пакета и јачања банкарског система.

Земље у развоју које буду имале приступ тржиштима капитала мораће да отплаћују добијене зајмове по вишим каматним стопама, указала је Светска банка.

У извештају је наведено да су 94 од 116 земаља у развоју већ забележиле успоравање раста својих привреда, при чему је сиромаштво повећано у 43 такве државе. 

Најпогођеније земље у развоју  

Економска криза ће ове године гурнути у сиромаштво још 46 милиона људи , а резултат тога ће бити повећање зависности од стране помоћи.

Водећи економиста Светске банке Џастин Лин је предочио да развијене земље треба да део својих стимулативних издатака усмере у сиромашније земље где ће тај новац ефикасније подстаћи тражњу.

Земље у развоју биће погођене смањењем расположивих кредита, повлачењем директних страних инвестиција, као и оштрим смањењем количине новца које радници из тих земаља, запослени у иностранству, шаљу својим породицама. Смањење таквих новчаних дознака имаће највећи утицај у земљама, као што су Хондурас, Либан и Таџикистан, неведено је у извештају.

За многе земље у развоју још један велики ризик представљају доспели дугови. Светска банка процењује да ће ове године доспети за отплату више од билион долара (хиљаду милијарди) корпоративних дугова и чак три билиона долара државних дугова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи