Оружари чекају извозне дозволе

Влада Србије не одобрава извоз "Застава оружју" у вредности од 50 милиона долара. У овој години фабрика нема озбиљнијих уговора, па прети опасност да на индиректан начин 10.000 људи остане без примања.

Члан Управног одбора фабрике "Застава оружје" Вељко Кадијевић поднео је оставку, у знак протеста што Влада Србије не одобрава извоз оружја за већ уговорене послове, вредне 50 милиона долара. Синдикат и Управни одбор Застава оружја траже од Владе да им се одобри извоз или да им се бар одговори зашто то није могуће. У Министарству економије, које је надлежно за издавање дозвола, кажу да за то нису испуњени законски услови.

"Наш захтев је да се реши питање извозних дозвола с обзиром на то да у овој години "Застава оружје" нема озбиљнијих уговора и практично прети реална опасност да на индиректан начин 10.000 људи који живе од те фабрике остану без егзистенцијалноог минимума", каже председник Синдиката Застава оружја Драган Илић.

Крагујевачки оружари чекају дозволе за 11 уговорених послова. Реч је о извозу војног, ловачког и спортског оружја у Либију, Камерун, Пакистан, Црну Гору и још неке земље, за које не постоји забрана извоза.

Последњу плату, Застава оружје исплатила је из кредита. Ако уговорени послови не буду реализовани доводи се у питање опстанак фабрике. Део послова уговорила је фабрика, а део је уговорен преко приватних компанија. О којим посредницима је реч не желе да прецизирају ни председник Синдиката, ни члан Управног одбора који је дао оставку.

"Није посао "Застава оружја" да проверава са ким склапа уговор. 106 фирми је на тржишту производње и промета наоружања и војне опреме у Србији. Све лиценце тим фирмама издала је држава а не Застава оружје. Ако је држава издала лиценце, она је одговорна и за то да ли те фирме имају проходност на светском тржишту", тврди Вељко Кадијевић, бивши члан Управног одбора "Застава оружја".

У Министарству економије кажу да не могу да говоре о детаљима јер је реч о извозу оружја и питањима која се односе на националну безбедност. Да би издали дозволу за трговину наоружањем, потребно је испунити осам критеријума и да позитивно мишљење морају да дају министарства полиције, одбране и спољних послова, као и безбедносне агенције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи