Читај ми!

Штуцање Северног тока, техника политизације или политизација технике

Гасне тензије у Европи су мало спласнуле, јер је "Гаспром" обновио испоруке Северним током. Али нема опуштања – гасовод не ради пуним капацитетом, а бриселски кризни план за штедњу гаса од 15 посто не одобравају све чланице. Због све скупљих енергената на берзама, земље већ укидају и ограничења цена струје и гаса.

Северним током, поново стиже гас у Европу. Немачки гасни оператер поручује да је снабдевање и даље неизвесно јер гасовод ради само са 40 одсто капацитета, као и пре ремонта.

"Стално говоримо да је Русија, као снабдевач енергетским ресурсима, веома важан и неопходан фактор европске енергетске безбедности", поручује Дмитриј Песков, портпарол Кремља. 

Немачки министар економије и енергетике Роберт Хабек, међутим, сматра да се напротив "Русија све више показује као фактор нестабилности у енергетском систему". 

"Све више је примера да се о енергетици не разговара само у техничком смислу, већ да се техничка питања политизују", истиче Хабек.

Ко се противи плану штедње

Бриселски кризни план смањења потрошње гаса за 15 одсто за Аустрију, Немачку, Данску је прихватљив. Томе се, међутим, противе земље које не зависе од руског гаса.

Шпанија поручује да је солидарна, али да закон неће да ограничава температуру на кућним термостатима.

"Са дубоким жаљењем морам да кажем да Шпанија не подржава овај предлог. Шта год да се деси, шпанске породице неће трпети прекиде гаса или струје у својим домовима. Бранићемо позицију шпанске индустрије", наглашава Тереза Рибера, министарка енергетике Шпаније.

Све више земаља одустаје и од ограничења цена енергената.

Мађарска влада укинула је неограничену потрошњу струје и гаса по повлашћеним ценама, јер су и осам пута ниже од тржишних, што буџет земље не може да издржи. 

"У условима када цене гаса и струје у свету дивљају, није могуће да се неограничено троши енергија по повлашћеним ценама, али нећемо дозволити ни да наше породице плаћају пуну тржишну цену", наводи повереник Владе Мађарске за повлашћене цене комуналних услуга Силарт Немет. 

Најважнији задатак за целу Европу је направити што веће залихе гаса. 

Каква је ситуација у Србији 

Стручњаци сматрају да Србија са Балканским током и старим гасоводом преко Мађарске, има алтернативу снабдевања. 

"Било шта да се деси на једном или другом може да се снабдева. Лично мислим да ми нећемо имати никаквих проблема зато што смо доста напунили складиште и што га и даље пунимо. То ће то бити сигурно и безбедно за следећу зиму", објашњава Војислав Вулетић из Удружења за гас. 

Из Европе упозоравају да тропске врелине отежавају хлађење електрана, а низак водостај угрожава и производњу струје и речни транспорт угља.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи