Унапредити сарадњу Италије и Србије

Интензивније сарађивати на обезбеђивању додатних италијанских инвестиција, закључили министар за економски развој Италије Клаудијо Скајола и српски премијер Мирко Цветковић. Током састанка са министром економије и регионалног развоја Млађаном Динкићем, Скајола предложио потписивање трилатералног споразума Италије, Србије и Румуније. Потписан Протокол о сарадњи у области енергетике.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић и министар за економски развој Италије Клаудијо Скајола закључили су да, упркос светској економској кризи, треба интензивније сарађивати на обезбеђивању додатних италијанских инвестиција у Србији.

После разговора са министром Скајолом, премијер Цветковић је истакао да две земље имају висок ниво спољнотрговинске размене и да је Италија међу водећим земљама по инвестицијама у Србију и то у банкарском сектору, области осигурања и аутомобилске индустрије.

На састанку је констатовано да је неопходно и убудуће унапређивати економску сарадњу у области енергетике, што потврђује и данашње потписивање Протокола о сарадњи Министарства енергетике и рударства Србије и Министарства за економски развој Италије.

Премијер Цветковић пренео је захвалност италијанској влади на подршци коју пружа Србији на путу европских интеграција и визне либерализације.

Према речима министра Скајоле, Италија ће и убудуће одржавати веома добре односе са Србијом и залагаће се да се нашој земљи омогући стављање на "белу" шенген листу до краја године, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Скајола за потписивање споразума Италије, Србије и Румуније

Министар за економски развој Италије Клаудио Скајола предложио је, током разговора с потпредседником Владе Србије и министром економије и регионалног развоја Млађаном Динкићем, оснивање такозваних индустријских дистрикта Италије, Србије и Румуније, што би било дефинисано потписивањем трилатералног споразума.

"Италија је са око 800 милиона евра инвестираног капитала међу првих пет инвеститора у вашој земљи, а у Србији послује око 200 италијанских фирми које запошљавају око 18.000 радника", рекао је Скајола.

На састанку је оцењено да билатералне економске односе Србије и Италије карактерише дугогодишња и интензивна привредна сарадња и да је Италија један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Србије.

Министар Динкић је представнику италијанске владе захвалио на подршци коју Италија пружа Србији на путу интеграције у Европску унију и изразио задовољство због константног повећања економске размене две земље.

"За нас је од изузетне важности повећање италијанских инвестиција у Србији, као и уговор о стратешком партнерству са 'Фијатом'", рекао је Динкић и нагласио да је у току реализација договора о кредитној линији за мала и средња предузећа од 30 милиона евра, под повољним условима, која ће омогућити српским предузећима да купују италијанску опрему.

У оквиру укупне робне размене Србије са светом у 2008. години, Италија је заузела треће место, а у оквиру размене с Европском унијом, Италија је на другом месту и по вредности оствареног извоза и увоза.

Истовремно, покривеност увоза извозом износи 52,14 одсто, наводи у Министарство економије и регионалног развоја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи