ЕУ подржава увећање фонда ММФ-а

Европска унија ће подржати удвостричавање фонда ММФ-а намењен кредититању држава које су највише погођене економском рецесјом. Скоро 500 милијарди долара биће обезбеђено проширењем Новог споразума о кредитирању.

Министри финансија Европске уније подржаће иницијативу да се на састанку високих владиних функционера 20 најразвијених земаља (Г20), крајем ове недеље, удвоструче средства Међународног монетарног фонда (ММФ) немењена кредитирању држава које су суочене са највећим финансијским проблемима због трекуће глобалне привредне кризе, најављено је у Бриселу.

ММФ захтева да се износ фонда за указивање кредитне подршке најугроженијим чланицама те међународне финансијске организације увећа на 500 милијарди долара, са садашњих 250 милијарди, наведено је у нацрту документа који би министи ЕУ требало да одобре сутра.

У том документу, на чији садржај се позива агенција Ројтерс, прецизиран је став ЕУ који се односи на сва најбитнија питања о којима ће 13. и 14. марта расправљати министари финансија и челници централних банака Г20.

"Од кључног је значаја да ММФ има одговарајуће финансијске могућности како би могао да помогне земљама које су нарочито погођене садашњом кризом", наведено је у нацрту документа.

"Чланице ЕУ подржавају удвостручавање кредитних могућности ММФ и спремне су да, у случају потребе, пруже допринос ради привременог повећања фонда", наводи ЕУ, прецизирајући да повећање треба да буде финансирано директним кредитима чланица Уније , нарочито оних које поседују велике девизне резерве.

"Додатни ресурси требало би да буду прибављени, пре свега, путем проширења такозваног Новог споразума о кредитирању, на основу правичне расподеле оптерећења, путем подстицања на учешће оних земаља које су током протеклих година акумулирале значајне девизне резерве".

Званичници Г20 разговараће, како је најављено, у петак и суботу о начинима за вођење борбе против глобалне финансијске и економске кризе која је приморала неколико европских земаља да затраже кредитну подршку од ММФ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи