Читај ми!

Матић: Робне резерве реаговаће са додатних 23.000 тона брашна, цене ће падати крајем године

Министарка за трговину, туризам и телекомуникације Татјана Матић каже за РТС да је тржиште хране стабилно и да је снабдевеност добра. Највећа брига је увезена инфлација и борба са инфлацијом остаје највећи приоритет, каже Матићева и додаје да се пад инфлације очекује у другој половини године.

До 28. јуна на снази је Уредба Владе Србије о ограниченим ценама основних животних намирница. Министарка Татјана Матић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је тржиште у Србији стабилно, поготову када говоримо о тржишту хране, као и да је снабдевеност добра.

"Када говоримо о тржишту хране и у неким много тежим временима – на почетку ковида, када је била сложенија и компликовнија ситуација, када говоримо о заустављању неких производних процеса, прекидима неких дистрибутивних ланаца – ми смо имали добру снабдевеност тржишта", подсетила је министарка Матић.

"Не морамо да бринемо о нашем тржишту", истакла је.

Највећа брига је увезена инфлација и борба са инфлацијом остаје највећи приоритет, рекла је министарка.

Увезена инфлација није само наша брига. И Европа и свет покушавају да је стабилизују, а оно што у највећој мери доприноси скоку инфлације јесте проблем са енергентима, каже министарка.

Има ли назнака да би могло доћи до контроле

"Поред мера које предузимамо као држава, НБС и Министарство финансија, и уредбе су биле у циљу заштите потрошача и контроле инфлације", подвукла је министарка.

Боримо се са увезеном инфлацијом. Међу мерама које ће Централна европска банка крајем јуна на заседању донети, које је најавила, је повећање референтне каматне стопе и очекује се да ће се одлуке доносити квартално. Више неће бити јефитног банкарског новца, каже она.

Према њеним речима, глобално се мора зауставити инфлација, и у САД и Европи је висока, више од 7 одсто.

То неће довести до рецесије, како прогнозирају стручњаци, већ до стагфлације, до заустављеног привредног раста.

Навела је да ће поново робне резерве реаговати са 23.000 тона брашна ка пекарској индустрији по субвенционисаним ценама од 33 динара за килограм брашна.

Поново имамо још једну меру да би се тржиште заштитило, напомиње Матићева.

О цени меса

Цене меса у Србији су и пре кризе, рата у Украјини и ковида биле више него у региону, а многобројни су разлози, рекла је Матићева.

То је, како каже, други ресор који се бави тим питањем. Скок цена енергената и житарица утуче на цене меса па и ограничавање цена неког меса може имати последично неку везу, објаснила је она.

Ми немамо велики сточни фонд, то исто утиче, каже Матићева.

Према њеним речима, тржиште хране у Србији добро је уређено. Честе су акције, поготову у великим маркетима. Том тржишту и неке мере интервенције државе нису потребне.

Држава је интервенисала пре свега јер су потреси због ковида крајем прошле године постали велики, надовезао се рат у Украјини, велики поремећаји на берзама.

Робне резерве

Стање у робним резервама је добро и под контролом, рекла је Матићева и додала да робне резерве држе ситуацију под контролом.

Када су у питању цене, очекује се да од половине године крене стабилизација, а пад инфлације почеће у другој половини године, каже Матићева.

Мислимо да ће доћи до стабилизације тржишта и да ће цене падати крајем године, напомиње Матићева.

Туризам и девизни прилив

Девизни прилив од туризма у текућој години је 43,5 одсто већи него прошле. 

Матићева је рекла да смо за добре резултате у туризму заслужни ми сами. У протекле две године искористили смо кризу као шансу и прктично у периоду ковида нисмо стагнирали.

Подсећа да је 2021. остварена најбоља туристичка сезона, девизни прилив већи од милијарду и 500 милиона евра.

Не чуде нас подаци које сада имамо, раст је логични наставак раста у претходној години, каже она.

Најбројнији гости су из региона. У претходној години било је много гостију из Русије, као и са удаљених дестинација, из Бразила и Индије, навела је министарка.

"Многи држављани трећих земаља долазили су да се вакцинишу. Искористили смо ковид као шансу. Нисмо постали заборављена туристичка дестинација, регион је остао отворен. Домаћи туристи су спасили сезону, посебно прве године. Све је то на неки начин оставило резултат", рекла је министарка.

Ваучери за одмор у Србији су подељени. "Очекујемо од септембра да ћемо са Министарством финансија успети да обезбедимо бар још један контингент ваучера", закључила је Татјана Матић.  

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи