Читај ми!

Матић: Радимо на заједничким лиценцама за туристичке агенције у оквиру "Отвореног Балкана"

Mинистарска конференција Западног Балкана под називом – "Уклањање баријера за одрживи развој туризма" одржава се у Тирани. Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже за РТС да је најважније уклонити административне препреке, додајући да се ради заједничким лиценцама за туристичке агенције.

Татјана Матић разговарала је у среду у Тирани са својом албанском колегинцом Мирелом Кумбаро о сарадњи у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", са нагласком на уклањању постојећих препрека у области туризма.

Истакавши да Иницијатива "Отворени Балкан" пружа велике могућности за развој туризма у региону, Матићева је за РТС рекла да је на састанак са албанском министарком био веома конструктиван и пријатељски.

Наглашава да се пре свега се разговарало о споразму у области туризма који би требало да се потпише следећег месеца на самиту "Отворени Балкан" у Охриду.

Према њеним речима, разговарало се и о успостављању дигиталне платформе у оквиру Иницијативе и организацији Сајма хране, вина и туризма који би требало да се одржи у септембру у Београду.

Oчекујемо да се овој инивицијативи придружи и Црна Гора. Било је разговора и о заједничком промотивним активностима и наступима на трећим тржиштима свих земаља "Отвореног Балкана", додала је Матићева.

Када је реч о препрекама, Матићева истиче потребу за успостављањем јединствене лиценце за туристичке агенције за све земље чланице "Отвореног Балкана".

"То је веома значајно за тур-операторе и агенције. Нисмо конкуренција већ смо компатибилни са Албанијом", додаје Матићева.

Како наглашава, велики број албанских туриста је заинтересован да посети Београд и Србију. "Радимо на понуди попут бања и сити брејк пакета, а најважније је да се административне процедуре скрате, нарочито кад је реч о лиценцама за туристичке агенције".

Рушење предрасуда за бољу сарадњу у туризму

Каже да је већ договорена посета албанске министарке Београду, а кључно је да сруше предрасуде које су резултат догађаја из блиске историје.

На састанку са албанском министарком је, тврди Матићева, речено да је туристичка понуда Београда далеко испред албанске.

"Албанци виде Србију као интересантну дестинацију, воле да дођу у Београд. С друге стране, сто хиљада српских туриста је боравило у Албанији и тај број је у константном порасту", истиче Матићева.

Министрка напомиње да је албанска страна показала жељу и да научи нешто ново од наших туристичких радника.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи