Читај ми!

Усијане цене нафте и гаса, хистерична распродаја акција - назире ли се овоме крај

Руско-украјински сукоб усијао је светске берзе: цена гаса је на историјском максимуму – 3.600 долара, нафта достиже и 139 долара, рекордне су цене метала и пшенице. Само у фебруару цене хране скочиле су за петину и највеће су у историји. Из Владе поручују да је снабдевање енергентима нормално и да Србија има довољно хране.

Снабдевање европских потрошача руским гасом и нафтом је редовно. Ипак, берзе су експлодирале јер се, после Сједињених Држава и неких земља Европске уније, и Јапан залаже за санкције руском нафтном сектору.

Али Немачка упозорава да нема брзе замене за руске енергенте.

"Савезна влада већ неколико месеци ради на налажењу алтернативе за руску енергију са партнерима у Европској унији и шире. Али то је немогуће извести преко ноћи. Зато је наша промишљена одлука да привредни субјекти у енергетском сектору наставе активност са Русијом", каже Олаф Шолц, немачки канцелар.

И док се вага о јачим санкцијма, у неким европским земљама литар горива је већ 2,5 евра. Португалци опседају шпанске пумпе.  

Унца злата кошта готово 2.000 долара, а расту и цене свих других метала. То не чуди јер Русија покрива 40 одсто светских потреба за платином, 7 одсто за никлом и 6 одсто за алуминијумом. То су све дугорочни уговори а санкције Русији су све оштрије.

"Очигледно цене иду у небо. Цене енергената зависе од економског циклуса и геополитике. Сада доминира геополитика. Видите шта се дешава. Јако је тешко неким мерама ово спречити јер због енергетске сигурности сви желе да обезбеде своје резерве на што већем нивоу, с обзиром на то да је трајање рата неизвесно", каже др Драган Ђуричин, професор Економског факултета у Београду.

И пшеница је са ценом од 360 долара по тони најскупља у протекле четири године. Држава најављује заштиту домаћег тржишта увођењем извозних квота,  а у "Удружењу жита Србије" су оптимисти јер свет, кажу, располаже са 280 милиона тона залиха најтраженије житарице.

"Сасвим је сигурно да глобалних несташица на светском тржишту пшенице и кукуруза неће бити. Неминовно је да ће доћи до неке промене што се тиче великих трговинских токова, велики светски купци и увозници пшенице мораће себи да пронађу нека алтернативна тржишта и за то ће бити потребно неко време али оно што је сигурно је да Србија производи више житарица и уљарица него што је нама потребно", рекла је Сунчица Савовић, директорка "Удружења жита Србије".

Последице руско-украјинског сукоба притискају све глобалне берзе које бележе хистеричну распродају акција.

Евро је ослабио и на најнижем је нивоу у протекле две године, док је долар ојачао за 2,3 одсто од прошле седмице.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи