Читај ми!

Цена струје на берзама скочила за 25 одсто, упркос леденим данима енергетска ситуација у земљи стабилна

Ледени дани повећали су потрошњу свих енергената. То је погурало и цене. Само за један дан струја је на европским берзама поскупела 25 одсто. Србија бележи рекордну потрошњу гаса. А нагло скаче и потражња за струјом, у односу на претходне дане већа је 10 посто. Влада саопштава да је енергетска ситуација у земљи стабилна.

Због дебелог минуса топлане углавном греју и ноћу. Владина радна група за праћење снабдевања енергијом саопштава да су обезбеђене додатне количине гаса. Електроенергетски систем је оптерећен, али струје има довољно и за домаћинства и за привреду, јер се недостатак производње из термолектрана покрива увозом.

"Потрошња у Србији пре почетка ових ледених дана износила је негде око 120.000 мегават сати у просеку. Од јуче она је скочила значајно тако да је јуче била негде око 27.000, а данас очекујемо да ће она бити негде око 130.000 на нивоу дана што нас ближи неким рекордним резултатима. Део електричне енергије се увози то је неких око 10 посто на нивоу дана се увози и подмитрују се потребе", наводи извршни директор за управљање и тржиште у ЕМС-у Александар Курчубић.

Због ниских темпертура све је већа потражња за струјом и у целом региону. Обилне снежне падавине делове Грчке оставиле су без струје. Велика потрошња поново је усијала и европске берзе струје.

"Од јуче имамо промену цене за неких 25 посто веће цене електричне енргије на берзама. Тако да је негде тренутно цена око 330 евра за мегават сат скоро у свим земљама у Европи. Не постоји проблем са несташицом електричне енергије, енергије има довољно али цена њене производње је јако висока упрво због високих цена гаса", каже стручњак за енергетику у "Дилиоту" Жељко Марковић.

Усред енергетске кризе, европски потрошачи страхују да ће све већи политички јаз између Запада и Русије додатно угрозити и снабдевње и цене гаса. "Гаспром" тврди да су испоруке редовне, али и упозорАва да су европска складишта готово празна. Европска унија не крије да тражи друге добављаче.

"Америка сматра да је гас руско оружје у Европи. И заиста је тачно да Еврпопа троши 40 посто руског гаса. То је јако велика количина. То је 200 милијарди кубних метра гаса годишње", каже економиста и бивши дипломата Срећко Ђукић.

Енергетска криза није заобишла ни друге делове света. Ирак се усред великих хладноћа суочава са рестрикцијама – житељи Багдада су без струје по 20 сати. А због квара на далеководном систему, Казахстан, Узбекистан и Киргизија имају прекиде у снабдевању струјом.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи