Читај ми!

Од 1. јануара значајне промене у роковима и моделу финансијског извештавања

Финансијски извештаји се следеће године подносе по новим правилима и прописима, са промењеним роковима и обимом. Директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић каже за РТС да је највећа измена то што ће највећи број обвезника бити у обавези да доставља и напомене уз финансијске извештаје.

Директор Агенције за привредне регистре (АПР) Милан Лучић истиче да од 1. јануара следеће године креће пуна примена Закона о рачуноводству и последичних подзаконских аката.

"Закон је предвидео значајну измену у самом моделу финансијског извештавања, како у обиму и структури самих извештаја и пратеће документације, тако и у роковима у којима се извештаји достављају Агенцији за привредне регистре", објашњава Лучић.

Напомиње да подаци за статистичке извештаје који су до сада достављани до 28. фебруара убудуће неће бити достављани, док се сами финансијски извештаји достављају до 31. марта, за разлику од досадашњег 30. јуна, осим у случају консолидованих извештаја за конзорцијуме који се достављају до 30. априла.

"Сам финансијски извештај се не мора нужно достављати заједно са пратећом документацијом која се мора доставити до 30. јуна, а у случају конзорцијума до 31. јула", каже Лучић.

Истиче да је закон значајно сегментирао све обвезнике у одређене категорије и неким категоријама повећао обим финансијског извештавања.

Лучић наглашава да је највећа измена то што ће највећи број обвезника бити у обавези да доставља и напомене уз финансијске извештаје.

Тренд раста броја привредних субјеката константан

Агенција за привредне регистре припрема и нови информациони систем за електронску документацију и извештаје, а Милан Лучић се нада да ће корисницима омогућити флексибилнији рад, као и лакшу обраду извештаја.

"У сам систем смо уградили преко 7.000 различитих нумеричких и логичких контрола тако да када финансијски извештај прође кроз толики број контрола, циљ нам је да буде скоро у потпуности обрађен и да се аналитичари баве само извештајима који не прођу контроле", објашњава Лучић.

С обзиром на то да је цео систем електронски и да се финансијски извештаји могу поднети искључиво електронским путем, Лучић истиче да је неопходно поседовање квалификованог сертификата од стране заступника, како би могао да потпише извештај.

Детаљна видео и текстуална упутства за састављање и унос финансијских извештаја биће доступна на сајту АПР-а до момента отварања новог система. Лучић апелује на све кориснике да одвоје време и погледају упутства.

Финансијски извештаји се последњих година јавно објављују и свако може да види како су пословала привредна друштва и предузетници. Милан Лучић каже да је тренд раста броја привредних субјеката у Србији константан.

"Имамо регистровано преко 133.000 привредних друштава и преко 292.000 предузетника. То је велики број и он стално расте", наводи Лучић.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи