Читај ми!

Иновационе компаније сместиле се у Научно-технолошки парк у Новом Саду

Првих двадесет института, стартап компанија и фирми које се баве високом технологијом уселили су се у нови Научно-технолошки парк у Новом Саду.

Представницима компанија свечано су уручени уговори, чему је присуствовала и премијерка Ана Брнабић.

Премијерка је рекла да су се у парку сместиле велике, етаблиране фирме које имају своје развојне центре, а да ће стартап компаније имати прилику да од њих уче и да са њима сарађују.

"То је прави мали екосистем који је својеврсна фабрика знања", рекла је Брнабићева.

Научно-техонолошки парк, који се простире на 30.000 квадратних метара, изграђен је почетком прошле године, а објекат већ користи Факултет техничких наука, где више од 3.000 студената користи 40 савремених лабораторија.

"Када дипломирају не морају да изађу из ове зграде, у овој згради ће им се пружити прилика да формирају своје мале компаније, стартап компаније, и да развијају своје идеје", истиче проф. др Срђан Колаковић, декан Факултета техничких наука.

Идеја заједничког пројекта Владе Србије и Војводине, вредног 26 милиона евра, јесте да се на једном месту повежу иновационе компаније, истраживачки центри и студенти који се усавршавају у тим областима.

Директор предузећа "Континентал aутомотив Србија" Саша Ћоринга рекао је да ће имати веома модерну лабораторију, а студентима су донирали опрему, како би могли у пракси да раде оно што уче на факултету.

Са студентима и великим компанијама у овом парку биће повезани и многи истраживачки центри, са близу хиљаду научника.

"Наша истраживања су у домену вештачке интелигенције, а конкретно овде у Новом Саду ћемо се трудити да се бавимо темама са којима можемо да сарађујемо са локалном привредом, Континенталом, Трилатералом и таквим компанијама", каже Дубравко Ћулибрк, директор Института за вештачку интелигенцију.

Пројекат вредан 26 милиона евра 

Научно-технолошки парк је заједнички пројекат Влада Србије и Војводине, вредан 26 милиона евра.

"Оно што је важно јесте да ће се у овом простору стварати производи који ће, уверен сам, у будућности имати вишеструко већу вредност, од вредности инвестиције коју смо реализовали у овај Научно-технолошки парк", истакао је председник Владе АП Војводине Игор Мировић.

Србија је претходних година извоз у ИТ сектору увећала скоро четири пута, а за ову годину он износи милијарду и по евра.

"И ја данас могу да кажем, на овај важан дан. да ми данас можемо себи да поставимо циљеве за 2025 годину, а то је да нам укупан извоз ИТ сектора буде преко 4 милијарде евра, а да нето извоз буде преко две и по милијарде евра и то је оно што сам сигурна да ћемо успети да постигнемо", рекла је премијерка Ана Брнабић.

Председница Владе обишла је и градилиште нове зграде Европског центра за изврсност за пољопривреду Биосенс института који би требало да буде завршен до почетка 2023 године.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи