Читај ми!

Повећана потражња за радницима – достављача и продаваца никад доста, а од занатлија ни гласа

Упркос ситуацији са коронавирусом, у првих седам месеци 2021. године тржиште рада у Србији показало је повећање потражње за кадровима за 56 одсто у односу на прошлу годину. Марко Вучетић са сајта за запошљавање "Послови Инфостуд" за РТС каже да је посао достављача доживео експанзију током короне, а да се тренд наставио до данас.

Марко Вучетић са портала "Послови Инфостуд" истиче да га није изненадила чињеница да је ове године забележен скок у понуди радних места, јер се тај тренд видео и претходних година и у повећању броја огласа на сајту.

"Ситуација је била изазов за тржиште рада, али се тржиште рада опоравило већ у мају и почело да расте. Не треба да нас изненади ова бројка за повећање од 56 одсто", каже Вучетић о овогодишњем повећању потражње за кадровима, у односу на прошлу годину.

Према подацима сајта "Инфостуд", 13.000 огласа за посао објављено је на том порталу више него лане.

Средња стручна спрема траженија 

"Тржиште је константно у експанзији. Најтраженије области су трговина, продаје, ИТ, машинство, електротехника и администрација. Када је реч о појединачним позицијама – то су продавци, комерцијалисти, административни радови, телефонски оператери, возачи", истиче он.

Додаје да се, у периоду када је коронавирус почео да се шири, појавило 1.400 нових фирми које се баве доставом хране, те да су достављачи били у том период јако тражени, као и да се тренд наставио до данас.

На питање да ли се више траже особе факултатски образоване или са средњом школом, Марко Вучетић каже да има више огласа за оне са средњом стручном спремом – око 60 одсто, док је особама са завршеним основним и мастер студијама намењено 40 одсто огласа на сајту.

Додаје да кандидати за око 30 одсто више конкуришу на пролеће и јесен, за разлику од сезоне годишњих одмора, лети и зими.

У сезони достављачи најтраженији 

Вучетић каже да је један од најтраженијих сезонских послова посао достављача, те да им је поприлично и добра зарада, али су тражени и продавци за које је цела прошла година била изазов, јер су људи констатно куповали и правили залихе.

Наглашава да су занатска занимања, пак, у дефициту – бравари, столари, водоинсталатери, кувари, конобари, грађевинци, као и да зато што су занатлије из Србије отишле у Западну Европу нема довољног квалитетног рада.

"То показује и један оглас који се нашао на 'Инфостуду' за водоинсталатере, где је послодавац имао потребу да нађе квалитетног стручњака из те области. Нудио је плату од 2.000 евра и могућност смештаја", наводи Вучетић, који каже да то показује да се и са занатом у Србији може добро зарађивати.

Кандидати који највише траже посао, истиче, су са десет и више година искуства, као између пет и десет, а најмање су активни они без искуства у послу.

"Кандидати без искуства морају да покажу проактивност, јер посао неће доћи. Уколико конкуришу и усавршавају се, сигурно ће доћи до посла", закључује Марко Вучетић.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи