Читај ми!

Скок понуде радних места, најтраженији продавци и возачи

Упркос ситуацији изазваној пандемијом, у првих седам месеци 2021. тржиште рада у Србији доживело је праву експанзију: послодавци су тражили 56 одсто више радника него 2020, и за трећину више него 2019. године, објавио је "Инфостуд".

У првој половини године, према подацима сајта за запошљавање Послови Инфостуд објављено је 36.573 огласа за посао – за 13.000 више него претходне године.

Највише огласа је било у трговини/продаји, ИТ-ју, машинству, електротехници, администрацији, али и областима попут угоститељства, припреме хране и грађевинарства.

На листи најтраженијих нашли су се продавци, возачи, комерцијалисти, телефонски оператери и административни радници, а средња стручна спрема била је тражена у чак 60 одсто огласа за посао.

Са друге стране, за оне који имају завршену вишу школу, факултет или мастер било је намењено скоро 40 одсто огласа.

У првих седам месеци 2021. године укупан број људи који је био у потрази за првим или новим запослењем преко овог сајта достигао је 173.342, што је повећање за 12 одсто у односу на претходну годину.

Најмање конкурисања у сезони годишњих одмора

Када се уопштено посматра потрага за послом, уочава се раст и пад у потражњи у одређеним периодима године.

У последњих неколико година бележи се повећана потражња и број конкурисања на сајту Послови Инфостуд у пролеће и јесен, и пад у летњим и зимским месецима.

Поређења ради, у летњој и зимској сезони посао тражи 25 одсто људи мање него у пролеће и јесен.

Овај податак није зачуђујући када се узме у обзир сезона годишњих одмора, када је велики број људи одсутан, а потрага за послом се одлаже након повратка са одмора.

Занати у дефициту

Кад је реч о занатлијама, дефицит је из године у годину све већи, па је на тржишту и даље већа понуда него што је потражња за радним местима као што су кувар, конобар, фризер, ауто-механичар, возач, магационер, бравар и столар.

Послове и даље у највећој мери траже људи са више од десет година радног стажа, за њима следе они који имају од пет до десет година радног искуства, а у најмањој мери то чине они без искуства или са мање од године радног стажа.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи